Honderdduizenden Afghanen terug naar huis

Meer dan 360.000 gevluchte Afghanen zijn dit jaar met hulp van de Verenigde Naties vanuit Pakistan teruggekeerd naar hun vaderland....

ANP

Door het toegenomen geweld in onder meer de provincies Kandahar en Uruzgan - waar onder anderen Nederlandse militairen verblijven - constateert de organisatie ook nieuwe vluchtelingenstromen binnen het land.

Verreweg de meeste Afghaanse vluchtelingen zitten momenteel in Pakistan (circa twee miljoen) en Iran (ruim 900.000). De Unhcr werkt al sinds 2002 aan programma's om Afghanen vrijwillig te laten terugkeren vanuit vooral Pakistan en Iran. Meer dan vier miljoen personen deden sindsdien mee. Ze kregen hulp van de VN in de vorm van onder meer huishoudpakketten. De Unhcr werkt ook aan verbetering en aanleg van water- en sanitaire voorzieningen in regio's waar veel mensen terugkeren.

Voor grote groepen repatrianten is er nog aanvullende hulp nodig omdat velen geen landbouwgrond (meer) hebben, geen baan en geen toegang tot scholen of medische voorzieningen. Volgens de Unhcr moet de internationale gemeenschap dan ook meer doen om de situatie voor deze mensen en de rest van de Afghaanse bevolking te verbeteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden