Honderdduizend postduiven, en ze zullen allemaal veilig thuiskomen

Liefst honderdduizend Nederlandse postduiven worden zaterdagochtend – bij goed weer – losgelaten in het Franse Le Mans. De grootse gebeurtenis wordt georganiseerd ter ere van het 75-jarige bestaan van de NPO, de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie ....

Wiebren van Stralen, duivenfanaat en secretaris van de commissie 75 jaar NPO: wat een feest moet dat worden, daar in Le Mans!

'Het is het grootste concours van de Nederlandse duivensport. In het verleden zijn wel eens net zo veel duiven losgelaten, maar dat waren jonge. Dit zijn oude.' Wanneer is een duif oud?

'Alle duiven die vóór dit jaar zijn geboren, zijn oud. Maar ook jonge duiven hebben vanaf hun geboorte het instinct om de weg terug te vinden.' Wilt u alstublieft nog één keer vertellen hoe dat instinct werkt? 'Hoe het exact zit, zouden we zelf ook graag willen weten. We weten wel dat duiven een gevoelig orgaan hebben voor het magnetische veld van de aarde. Ze lezen hun positie af aan uv-stralen.' Interessant. Hoe laat verwacht u de duiven weer thuis?

'Ze vliegen ongeveer zestig kilometer per uur, dus zaterdagavond rond tien uur zullen ze Nederland naderen.'

Alle honderdduizend?

'Daar gaan we wel van uit, ja.' Ongelooflijk. Zit een duivenmelker trouwens gespannen op zijn kroost te wachten?

'Reken maar. Je staat maar in de lucht te turen. En als je dan iets ziet vliegen dat op een duif lijkt, slaat je hart over en schiet de adrenaline door je lichaam. Dat gevoel is niet te beschrijven.' Goede vlucht toegewenst!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden