Honderdduizend nieuwe opvangplekken langs Balkanroute

Er komen op korte termijn bijna 100 duizend tijdelijke opvangplaatsen voor vluchtelingen in Griekenland, Servië, Macedonië en Albanië. Verder legden de betrokken Europese regeringsleiders zich zondagnacht vast op een betere bewaking van de Europese buitengrenzen, te beginnen door 400 grenswachten naar Slovenië te sturen.

Marc Peeperkorn
Vluchtelingen worden door de het leger en de politie begeleid naar een opvangkamp in Rigonce, Slovenië. Beeld getty
Vluchtelingen worden door de het leger en de politie begeleid naar een opvangkamp in Rigonce, Slovenië.Beeld getty

'Dit zijn uitzonderlijke tijden die om uitzonderlijke maatregelen vragen', zei de Duitse bondskanselier Merkel zondag na afloop van de topontmoeting in Brussel over de vluchtelingenstroom die via de Balkan naar Europa komt. Ze noemde de vluchtelingencrisis een 'lakmoestest voor de EU'. De Sloveense premier Cerrar - wiens land overspoeld wordt door migranten - slaakte bij aanvang van de minitop een noodkreet: 'Als we niet heel snel met concrete acties komen, begint Europa uit te elkaar te vallen.'

In hun verklaring, die de leiders uit de tien meest betrokken EU-landen (onder meer Duitsland, Slovenië, Hongarije, Griekenland, Oostenrijk en Kroatië) en drie Balkanstaten (Macedonië, Servië, Albanië) iets na middernacht presenteerden, staat dat een 'humanitaire tragedie' voorkomen moet worden.

Onmiddellijke opvang en zorg zijn nodig voor de tienduizenden die nu een barre voettocht door de vrieskou in Europa maken. 'Het kan niet dat in het Europa anno 2015 vluchtelingen gedwongen worden rivieren te waden en in de bittere kou in de open lucht te slapen', zei voorzitter Juncker van de Europese Commissie na afloop.

Vluchtelingennieuws

Oorlogen en onrust hebben een enorme stroom vluchtelingen op de been gebracht. Volg al het nieuws over de vluchtelingencrisis in Nederland en Europa op twee overzichtelijke kaarten.

'Praktische oplossingen'

Merkel, die op de minitop had aangedrongen, benadrukte de noodzaak van 'praktische oplossingen': onderdak en rust voor de vluchtelingen en het beheersbaar maken van de vluchtelingenstroom.

De bondskanselier ligt in eigen land onder vuur vanwege de honderdduizenden vluchtelingen die naar Duitsland komen. Er is haar veel aan gelegen als omringende EU-landen en Balkanstaten de migranten opvangen en registeren.

Griekenland zegde onder druk van de andere landen toe zijn opvangcapaciteit te verhogen van 10 duizend plaatsen nu naar 50 duizend. In de Balkanlanden komen nog eens 50 duizend opvangplaatsen voor vluchtelingen. Het geld daarvoor komt uit het EU-budget. Verder worden ook de EIB (Europese investeringsbank) en andere internationale financiële instituties gevraagd financiële steun te leveren.

Een huilend kind in het vluchtelingenkamp in de Oostenrijkse grensplaats Spielfeld Beeld epa
Een huilend kind in het vluchtelingenkamp in de Oostenrijkse grensplaats SpielfeldBeeld epa

Kroatische sneer

De betrokken landen beloven verder een eind te maken aan het ongevraagd doorlaten van grote groepen migranten naar een buurland. Een dergelijk beleid is 'niet aanvaardbaar', zeggen de leiders. 'Mensen de grensrivier induwen kan echt niet', zei de Kroatische premier Milanovic in een sneer naar zijn Sloveense en Hongaarse collega's. 'Ik verwacht samenwerking conform Europese waarden.'

De Sloveense premier werd gevraagd een beroep te doen op de Europese grenswachtteams, zo'n 400 douaniers van andere EU-landen moeten binnen een week hun Sloveense collega's komen helpen.

Verder wordt Griekenland geacht zijn grenzen met Turkije, Albanië en Macedonië beter te bewaken en krijgt Kroatië hulp van de EU bij de registratie van vluchtelingen.

Premier Rutte waarschuwde eerder dit weekend ook al voor het 'wegscheuren' van de Europese samenwerking als de migratiecrisis niet snel en adequaat wordt aangepakt. Staatssecretaris Dijkhoff (Justitie), bij de Brusselse bijeenkomst aanwezig als komend EU-voorzitter (vanaf 1 januari), zegde Slovenië veldbedden, lichtmasten en warme kleding toe voor de vluchtelingenopvang.

Vluchtelingen wachten op de grens tussen Kroatië en Slovenië op transport naar een opvanglocatie Beeld afp
Vluchtelingen wachten op de grens tussen Kroatië en Slovenië op transport naar een opvanglocatieBeeld afp
Soldaten begeleiden vluchtelingen op een weg bij Sentilj, Slovenië om de grens over te steken. Beeld AFP
Soldaten begeleiden vluchtelingen op een weg bij Sentilj, Slovenië om de grens over te steken.Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden