Honderd zwembaden bedreigd met sluiting

Van de ruim achthonderd publiekelijk toegankelijke zwembaden in Nederland zegt 12 procent met sluiting te worden bedreigd: bijna honderd zwembaden. Dat blijkt uit de voorlopige rapportage van de Zwemmonitor 2011, die wordt uitgevoerd in opdracht van het Nationaal Platform Zwembaden.

Zwemles in een openbaar zwembad. © ANP

Grote bezuinigingen bij gemeenten als gevolg van de crisis vormen de belangrijkste reden voor de sombere vooruitzichten van veel zwembaden. Alle publieke zwembaden zijn afhankelijk van subsidies, aangezien met de kaartverkoop slechts een deel van de kosten kan worden gefinancierd.

In werkelijkheid is de nood bij zwembaden nog flink hoger dan uit de Zwemmonitor blijkt, vermoedt zwembadenexploitant John Teunissen. 'Er zijn gemeenten die als gevolg van samenvoegingen drie of vier buitenbaden hebben. Dat daarvan twee sluiten, lijkt me verre van onwaarschijnlijk.'

Teunissens exploitatiemaatschappij, de ConeGroup, beheert in Nederland en Duitsland 35 zwembaden, sporthallen, fitnesscentra en theatercomplexen.

De ConeGroup heeft al enkele voormalige gemeentelijke baden opgekocht die op de nominatie stonden te worden gesloten. Het bedrijf exploiteert die nu, met gemeentesteun.

Commercialisering
Beleidsadviseur zwembaden André van Kesteren van de Vereniging Sport en Gemeenten spreekt over de schaduwkant van de ingezette commercialisering van zwembaden.

'Privatisering gaat bijna altijd ten koste van de zwakken in de samenleving. Als een gemeente een contract sluit met een particuliere ondernemer, doet die gewoonlijk niet meer dan het minimaal overeengekomene. De contracten worden uitgevoerd naar de letter en niet naar de geest.'

Dat botst met de maatschappelijke taken die openbare zwembaden horen te vervullen, aldus Van Kesteren, zoals de bevolking baantjes laten trekken, schoolzwemmen en leszwemmen voor de jeugd.

Jaarlijks krijgen de zwembaden rond de 90 miljoen bezoekers. In veel gemeenten zijn het de grootste publiekstrekkers.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.