Honderd veehouderijen gesloten

Meer dan honderd veehouderijen zijn door de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit NVWA gesloten omdat het verboden en giftige antibioticum furazolidon is aangetroffen in veevoer. Mogelijk worden nog veel meer veehouderijen getroffen.

AMSTERDAM - Het betreft 4 kalverhouderijen, 97 varkenshouderijen plus nog 11 boerderijen in Duitsland. Van de kalverhouderijen zijn alle dieren, 2.474 stuks, deze week vernietigd. Uit proefslachtingen was gebleken dat deze dieren te veel van het verboden middel in hun vlees hadden.


Wat er met de varkens op de gesloten boerderijen moet gebeuren, is nog niet besloten. Deze week zijn proefslachtingen gedaan om ook bij deze dieren vast te stellen hoe veel furazolidon er in hun vlees zit. De uitslag wordt komende week verwacht. Tot die tijd mogen de varkens, 50 duizend stuks, niet worden geslacht of vervoerd.


De vervuiling is afkomstig van Van Kats Food & Feed, een veevoerbedrijf in Lopik bij Utrecht. Dat verkocht grondstoffen aan zeker vier veevoerbedrijven. De NVWA heeft vastgesteld dat drie van die vier de grondstof hebben verwerkt in voer voor kalveren en varkens. De boerderijen die die producten hebben afgenomen, zijn verzegeld en deels geruimd. Bij een kalverhouderij met 3.500 dieren wordt nog onderzoek gedaan; mogelijk moeten ook deze dieren geruimd.


De affaire kwam aan het licht toen in december de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector SKV bij een routine-controle van kalverurine stuitte op sporen van furaltardone, een ander antibioticum, verwant aan furazolidon. Daarop kwam de NVWA in actie. Het kostte nog ettelijke maanden voordat kon worden vastgesteld dat er vervuilingen in het veevoer zaten, en dat die terug te voeren waren op de producten van Van Kats.


Furazodinol is verboden als ingrediënt in veevoer. Een deel van het vlees van de besmette bedrijven is in omloop gebracht voordat de vervuiling werd gevonden. Volgens de NVWA waren de concentraties echter zo laag dat ook daarbij geen sprake was van 'onaanvaardbare risico's' voor de volksgezondheid. Een deel van het mogelijk vervuilde vlees in geëxporteerd naar België, Duitsland en Frankrijk.


Hoe furazodinol in in Van Kats' veevoer terecht kwam, moet nog blijken. Zelf zei Van Kats tegen vakblad De Boerderij dat duivenpoep de bron van het probleem was, maar de woordvoerder van de NVWA zegt die verklaring niet serieus te nemen.


Donderdag deed de opsporingsdienst van de NVWA een inval bij Van Kats, samen met justitie. Van Kats' bedrijf en huis zijn doorzocht en een deel van de administratie is meegenomen.


Voor de getroffen boeren wordt het een hard gelag. Mocht de NVWA tot ruiming overgaan, zullen zij een schade lijden van zeker 12 miljoen euro. Uiteindelijk zal Van Kats daarvoor moeten opdraaien. Volgens Erik Douma van boerenorganisatie LTO Noord is die daarvoor verzekerd. Van Kats nam vrijdag de telefoon niet op.


Het is het zoveelste vleesschandaal van de afgelopen jaren. Het grootste schandaal tot nu toe, de paardenvlees-affaire, kostte de Nederlandse veehouderij vele miljoenen aan omzet.


Furazolidon is al twintig jaar verboden in Amerika en Europa. Tenminste, als ingrediënt in veevoer. Maar de groep van antibiotica waartoe het behoort, de nitrofuranen, worden nog gewoon in ziekenhuizen gebruikt. Ook in Nederland. Deze antibiotica zijn zelfs tamelijk populair geworden omdat er weinig problemen met resistentie zijn. Hoogst zelden duikt furazolidon op in voedingsmiddelen, de laatste keer in 2002, in garnalen. Dat is nogal logisch, want het middel is niet alleen verboden, het is ook nutteloos. Sommige andere antibiotica bevorderen de groei, en werden daarom in het verleden massaal toegevoegd aan veevoer.


Stof al twintig jaar verboden in Europa en de VS

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden