Honderd statushouders krijgen een kluswoning. 'Ze klussen letterlijk en figuurlijk aan hun toekomst'
Statushouders kunnen geen hypotheek krijgen, maar vanaf nu wel een eigen kluswoning. De stichting Fundering wil de komende twee jaar honderd mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning helpen aan een zelfbouwwoning.
Het concept wordt vanmiddag gepresenteerd op vastgoedbeurs Provada in Amsterdam. De eerste kluswoningen voor statushouders komen in oude schoolgebouwen in Boskoop en Vlaardingen. Ook Nederlandse gegadigden gaan daar zelf huizen verbouwen.
'Een kluswoning is goed voor de integratie', zegt initiatiefnemer Marnix Norder. 'Ze klussen letterlijk en figuurlijk aan hun toekomst. Als je wil klussen, heb je hulp nodig. Je leert Nederlands en je maakt vrienden, want je buren zijn ook aan het klussen.'
Norder, voorzitter van woonkoepel Aedes, bouwt met zijn bedrijf Steenvlinder al langer kluswoningen die worden gefinancierd met de uitgifte van obligaties. Het idee achter zo'n woning is dat je voor weinig geld een kavel of een ruimte in een oud gebouw koopt en zelf opknapt. Dat is 25 tot 30 procent goedkoper dan wanneer de bouw wordt uitbesteed aan een aannemer.
Statushouders krijgen in eerste instantie een verblijfsvergunning voor vijf jaar. Krijgen ze na vijf jaar een permanente verblijfsvergunning, dan blijven ze in hun kluswoning wonen en vragen ze een hypotheek aan. Moeten ze het land uit, dan wordt de woning verkocht. De overwaarde mag de klusser dan meenemen.
Per kluswoning is zo'n 120.000 euro financiering nodig - 75.000 euro voor de aankoop en 45.000 euro aan klusbudget en overige kosten. De verwachte marktwaarde van de woning is na alle klussen 150.000 euro.
Om honderd kluswoningen voor statushouders te kunnen realiseren, is in totaal 12 miljoen euro nodig. Daarvoor geeft de stichting Fundering obligaties uit met een rendement van 3,5 procent - de minimale inleg is 500 euro, de looptijd vijf jaar.
De helft van het benodigde bedrag komt van Triodos Bank. Voor elke euro die obligatiehouders inleggen, leent de bank een euro aan Fundering. 'Het is een prachtig voorbeeld van hoe financieel en maatschappelijk rendement kunnen samengaan', zegt Rianne Koster van Triodos. 'We dragen zo bij aan de ontwikkeling en integratie van statushouders die anders geen huis kunnen kopen. We hebben de overheid niet nodig.'