Honderd kleine, veelal christelijke, scholen mogen toch openblijven

Kleine scholen die met sluiting worden bedreigd, kunnen straks definitief openblijven. Het gaat om scholen die in een bepaald gebied de enige van hun signatuur zijn, bijvoorbeeld gereformeerde scholen. Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker heeft een wetsvoorstel zo aangepast dat dit mogelijk wordt.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs laten weten. De dreigende sluiting van deze scholen was een onbedoeld gevolg van een andere maatregel. Dekker wil scholen die zich baseren op levensbeschouwing namelijk wettelijk gelijkstellen aan scholen met een vernieuwend onderwijsconcept, zoals iPadscholen of scholen voor kleinschalig onderwijs. Daartoe schrapt hij het begrip 'richting' - levensovertuiging dus - uit de wet.

Hierdoor zou de bescherming voor deze kleine, veelal christelijke, scholen wegvallen. Deze tellen eigenlijk te weinig leerlingen om open te blijven. In de huidige wet worden deze scholen beschermd door de bepaling dat de laatste school van 'een richting' in een omtrek van 5 kilometer wordt beschermd. De staatssecretaris was eerst van plan om de scholen nog tien jaar te financieren, maar heeft nu gezegd dat ze permanent mogen openblijven.

Vooral de ChristenUnie kwam tegen de plannen in het geweer en dat heeft effect gehad, erkent het ministerie. 'We hebben goed geluisterd naar de suggesties.'

ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins zette zich er speciaal voor in. Volgens hem gaat het om wel honderd scholen die anders op termijn hadden moeten sluiten.

Dekker maakt stichten van scholen gemakkelijker

Het wordt eenvoudiger om een nieuwe school te stichten, ook als deze niet is gebaseerd op een katholieke, islamitische, antroposofische of andere levensbeschouwing. Lees het artikel hier.

Sander Dekker Beeld anp
Sander DekkerBeeld anp

Bedreigde dorpsscholen

Veel kleine dorpsscholen worden met sluiting bedreigd. Als ouders zelf een oplossing vinden, moet het goed komen. Toch? (+)

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden