Honderd jaar wonen in Amsterdam

Amsterdam krimpt. In het jaar 2000 woonden er nog maar 730 duizend mensen in de stad; in 1959 waren dat er nog ruim 870 duizend....

Maar al krimpend groeide de stad toch ook weer. In omvang. Ondanks de leegloop bleef 'woningnood' een vertrouwd begrip. Een mens had meer vierkante meters nodig om zich op te bewegen. Bovendien werd Amsterdam een vrijgezellenstad: 55 procent van de huishoudens bestaat nu uit één persoon. Twintig procent woont met een partner en slechts 14 procent in gezinsverband. Was de stad jarenlang te vies of te krap voor mensen met kinderen, nu zijn grote woningen schaars en onbetaalbaar. Dus wordt er weer druk gebouwd. Op IJburg, in het havengebied, op de westelijke en oostelijke eilanden, en in de randgemeenten.

Dit alles is te lezen in het Demografisch eeuwboek Amsterdam - Ontwikkelingen tussen 1900 en 2000, geschreven door Lukas Wintershoven en uitgegeven door de dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam (fl 49,50). Het is een heerlijk boek om in te bladeren. Vol staafdiagrammen en grafieken, maar ook met een helder geschreven historisch verhaal over een eeuw Amsterdammers. En met prachtige foto's. Werklozen in het gelid, met opgeschoren hoofden, hun schop over de rechterschouder als een geweer; zij werden ingezet voor de aanleg van het Amsterdamse bos, tot in de jaren zeventig in de volksmond 'het bosplan' geheten.

Een gezin in de jaren dertig, gezeten tusen hun bulletjes op straat, uit huis gezet wegens huurschuld. Een grote drom mannen in 1956, met degelijke rijwielen, wachtend op de pont in Noord. De forenzenstroom uit het Centraal Station, vroegoude huisvaders met hoeden, een paar vrouwen met suède jasjes, hier en daar een nozem, en niet één buitenlander. Kortgebroekte Hollandse jongens uit Oost in een tijd dat je op straat nog struikelde over de spelende kinderen. Een bedremmeld bruidspaar in het zand van Buitenveldert, dat als eerste bewoners de huissleutel krijgt aangeboden.

Enkele conclusies zijn opmerkelijk. Nederland vergrijst, maar Amsterdam niet langer. Het geboortecijfer ligt boven dat van de rest van het land, het aantal bejaarden onder het gemiddelde. Veel Amsterdammers worden nu oud in Suburbia. Er zit weer leven in de stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden