Honderd CDA-lijsttrekkers tegen regulering wietteelt

Meer dan 100 lijsttrekkers van het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen hebben zich vandaag uitgesproken tegen regulering van de wietteelt. Zij reageren op een manifest waarin 35 burgemeesters, op initiatief van PvdA-burgemeesters Paul Depla (Heerlen) en Rob van Gijzel (Eindhoven), eerder pleitten voor gereguleerde wietteelt.

Een hennepkwekerij. Beeld anp

De CDA-lijsttrekkers noemen dat 'een volstrekt verkeerd signaal'. Softdrugs zijn volgens hen schadelijk en horen niet onder staatstoezicht te worden geproduceerd en verstrekt.' We moeten af van de romantiek van de joint', zeggen de CDA-lijsttrekkers. Nederlandse scholieren blowen volgens hen twee maal zo veel als hun Europese leeftijdsgenoten. De CDA'ers dringen aan op het verder terugdringen van coffeeshops en een intensievere aanpak van de illegale wietteelt.

Volgens burgemeester Van Gijzel zijn de lokale bestuurders zeer bezorgd over 'de gezondheidseffecten van illegaal gekweekte wiet, de veiligheidsaspecten - vooral brand als gevolg van illegale stroomvoorzieningen - en de enorme politie-inzet die nodig is voor de bestrijding van de criminaliteit'. Ook maken ze zich grote zorgen over 'de snelle opbouw van het criminele circuit als gevolg van de grote financiële winsten die ermee gepaard gaan'. De opstellers van het manifest dringen er daarom bij minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) op aan experimenten met gereguleerde wietteelt toe te staan.

Opstelten ziet niets in regulering van de wietteelt Beeld anp

'Regulering lost niets op'
Opstelten voelt daar echter niets voor. Regulering van de wietteelt lost volgens de VVD'er niets op. Volgens hem wordt 80 procent van de in Nederland geteelde hennep geëxporteerd. Dat betekent dat regulering slechts een fractie van de criminele productie wegneemt. Ook herhaalde hij dat regulering in strijd is met internationale verdragen. Dat Uruguay en enkele staten in de VS wel overgaan tot legalisering van de hennepteelt, vindt hij geen argument om dan ook maar de VN-verdragen 'opzettelijk te schenden'. Hij vindt nog steeds een Kamermeerderheid achter zich die dezelfde mening deelt.

De Nationale Politie voorziet bovendien 'extreem geweld' van criminelen tegen de 'legale' staatskwekerijen als de teelt gereguleerd wordt. De criminaliteit wordt door regulering niet aangepakt', aldus Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef. 'Het rippen van oogstbare planten is een fenomeen dat nu al geregeld voorkomt en vaak gepaard gaat met - extreem - geweld en hoge veiligheidsrisico's voor de personen in en nabij de betreffende hennepkwekerij (mishandeling, gijzeling, liquidatie). De legale hennepkwekerijen moeten - om het veiligheidsdoel te realiseren - 24 uur worden beveiligd.'

Burgemeester Depla is 'onthutst' over de redenatie van de korpschef. 'Wij willen met legale kwekerijen de wietteelt uit handen van criminelen halen. Maar uit vrees voor represailles doen we dus niks, en laten de wietteelt in handen van criminelen. Dat is de omgekeerde wereld.'

 
'Het rippen van oogstbare planten is een fenomeen dat nu al geregeld voorkomt'
De Nationale Politie
Burgemeester Rob van Gijzel (Eindhoven) Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.