Honden

De Libische leider Muammar Kadhafi bezocht onverwacht scholen om jonge meisjes uit te zoeken. Ze werden na schooltijd meegenomen, en gevangen gehouden in kelders onder het paleis van de grote leider. Daar verkrachtte hij ze, maar niet dan nadat hij zijn slachtoffers eerst medisch liet onderzoeken in een belendend kamertje, waar indien nodig ook een abortus werd uitgevoerd. Later werden ze uit een auto gegooid of in een inrichting geplaatst waar niemand hun verhalen zou geloven.


De beelden van getuigen en de gynaecologische behandelstoel haalden een paar weken geleden het NOS Journaal, met als enige aanleiding 'een documentaire'. Die documentaire - Mad Dog: Inside the Secret World of Muammar Gaddafi - was gemaakt voor het BBC 4-programma Storyville en werd maandag door de VPRO uitgezonden. Aanzienlijk sneller dan de publieke omroep nodig heeft om dramaseries als Borgen de Nederlandse kijker voor te schotelen.


De beelden waren schokkend, evenals de verhalen van getuigen die vertelden over de grillen en dromen van Kadhafi. Dat was meteen het knappe van de documentaire (onder leiding van Christopher Olgiati): de gedegen research werd rijkelijk beloond met talloze betrokkenen die al of niet herkenbaar wilden spreken. Een voormalig Libische ambassadeur die veertig jaar onder Kadhafi diende, twee nog altijd gezochte wapenhandelaren, goede vrienden van Kadhafi en tegenstanders die getuigden van martelingen en andere waanpraktijken.


Hoewel niets eigenlijk meer kon verbazen rond de Mad Dog (zoals Ronald Reagan hem ooit betitelde), was het toch verbijsterend te zien hoe ver Kadhafi werkelijk heen was. Het werd bloksgewijs opgediend, onder een voice-over met dramatische Angelsaksische intonatie.


Dat gevangenen gebeten werden door honden die erop getraind waren zo diep mogelijk te bijten, dat zij een gloeiend hete staaf ijzer achter hun rug moesten voelen, dat kinderen op de jaarlijkse Dag van de Revolutie moesten toekijken hoe studenten werden opgehangen enkel omdat zij in de VS hadden gestudeerd, dat een vrouw tot genoegen van de grote leider aan hun benen trok om de nek te helpen breken - het hoort allemaal bij de volstrekte waan die de tiran dreef.


Evenals Kadhafi's band met massamoordenaar Idi Amin, en de beelden van warme ontmoetingen met westerse leiders als Blair, Berlusconi, Sarkozy en Obama.


Met Berlusconi deelde hij trouwens dezelfde Braziliaanse plastisch chirurg, die Kadhafi's lippen opspoot en haar implanteerde. Kadhafi weigerde narcose, bang dat iemand hem wilde vermoorden.


Nóg gevaarlijker dan voor zijn eigen volk was de dolle hond voor het buitenland. Hij droomde zich de 'Gouden Koning van Afrika' en was hard op weg zich nucleaire wapens te verkrijgen. Met zijn oliedollars probeerde hij volgens de documentaire de gehele nucleaire voorraad van Kazachstan te kopen. Hij bood honderden miljarden, het antwoord was 'nee'.


Nieuwsuur stond dinsdag stil bij de 'nazi-praktijken' in de strafkampen van Noord-Korea, waarover de VN een onthutsend rapport had opgesteld. BBC-journalist John Sweeney verrichtte een achtdaagse undercover-operatie, vorig jaar uitgezonden in het BBC-programma Panorama (en in Nederland verkort door de EO gebracht). Wat destijds opviel, was wat Sweeney met zijn bewonderenswaardige actie niet te zien kreeg. Hij zag enkel 'een schaduwspel', erkende hij nu. De definitieve documentaire over dolle hond Kim Jung-un laat zich raden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden