'Hond ruikt longkanker in vroegtijdig stadium'

BEN VAN RAAIJ

AMSTERDAM - Longkanker kan in een vroegtijdig stadium worden opgespoord met honden. De dieren detecteren met hun scherpe reukzin in de adem van patiënten vluchtige stoffen die afkomstig zijn van kankercellen.

Dit schrijven Duitse onderzoekers van een ziekenhuis bij Stuttgart deze week in het vakblad European Respiratory Journal. Het is de eerste studie die aantoont dat honden longkanker kunnen opsporen. Voor andere soorten kanker is dat eerder beweerd.

Proefhonden identificeerden met succes 71 patiënten met longkanker op een totaal van 100. Ook herkenden de honden 372 gezonde patiënten in een groep van 400. Volgens de onderzoekers bevestigen deze uitkomsten dat er een 'marker' zit voor longkanker in uitgeademde lucht. De marker zelf is nog niet bekend.

Longkanker is wereldwijd de meest voorkomende vorm van kanker. De ziekte heeft in het beginstadium weinig symptomen en is dan lastig te herkennen. De huidige screeningsmethoden zijn onbetrouwbaar.

De onderzoekers deden hun tests met vier getrainde honden en 220 proefpersonen: longkankerpatiënten, patiënten met de longziekte COPD en gezonde vrijwilligers. De honden werden niet van de wijs gebracht door COPD of tabaksrook.

De studie laat volgens Peter Sterk, hoogleraar pathofysiologie aan het AMC in Amsterdam, mooi zien 'hoe enorm goed ontwikkeld de hondenneus is. Meer dan duizend keer zo gevoelig als die van de mens.'

Sterk noemt de uitkomsten veelbelovend. 'Ze tonen aan dat je longkanker via uitgeademde markers kunt oppikken. De honden doen dit met een gevoeligheid van 70 procent en een specificiteit van 90 procent. Ze pikken dus niet alle kanker op, maar sluiten wel vrij trefzeker kanker uit.'

Voor klinische toepassingen zijn de resultaten nog ontoereikend. Sterk: 'Je wilt zo min mogelijk ten onrechte negatieve uitkomsten.' Maar de snuffelmethode is wel breed toepasbaar. 'Er zitten meer dan drieduizend componenten in onze adem. Je kunt allerlei ziekten aan de adem herkennen, net zoals in het bloed.'

Sterk zelf ziet vooral perspectief in elektronische 'neuzen'. Het AMC werkt ermee aan COPD en astma. 'Het voordeel boven honden is dat de resultaten reproduceerbaar zijn.'

Ademtests ('breathomics') kunnen volgens Sterk uitgroeien tot een ideale vorm van medische screening. 'Makkelijk en goedkoop, zonder prikken of scannen.' Ze kunnen volgens Sterk binnen vijf tot tien jaar beschikbaar zijn in de huisartsenpraktijk.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden