Hond in China is niet meer louter lekkernij

Shanghai Het is winter in China, dus bij tal van restaurants staat hondenvlees – versterkend geacht in koude tijden – weer op het menu....

Hans Moleman

De wet, die mogelijk in 2011 in werking treedt, zou de eerste officiële maatregel tegen de wrede behandeling van dieren zijn. China heeft een slechte reputatie op dit gebied, maar de laatste jaren zijn er door de groei van een nieuwe, meer welvarende middenklasse meer mensen gekomen die bezorgd zijn over de oude gewoonten.

Of naleving van de wet werkelijk zal worden gecontroleerd is overigens de vraag. Het eten van honden is een eeuwenoude traditie in China en op het naburige Koreaanse schiereiland. Alleen al in Zuid-Korea wordt jaarlijks zo’n negenduizend ton hond verorberd. De dieren worden gefokt op speciale boerderijen, net zoals varkens, koeien en schapen.

De Chinese dierenwet wordt voorbereid door een team ambtenaren onder leiding van Chang Jiwen, directeur van de afdeling onderzoek sociale rechten van de Chinese Academie van Wetenschappen. De maximumstraf voor overtreders van de wet moet een boete van 15 duizend euro of vijftien dagen cel worden, verklaarde Chang.

Hoeveel honden in China op tafel eindigen is onbekend. Het land telt vele fokkerijen voor een speciale soort gladharige slachthonden. Bovendien worden regelmatig honden van de straat geplukt, tot groot verdriet van de groeiende schare burgers die een hond als huisdier hebben. De laatste jaren is die groep dankzij de toegenomen welvaart vooral in grote steden sterk gegroeid.

De kans bestaat dat het wetsvoorstel door het een-partijparlement in Peking wordt afgewezen. Vorig jaar gebeurde dit met een eerdere wet die dieren wat meer bescherming moest geven. De volksvertegenwoordigers vonden dat de belangen van mensen belangrijker waren dan dierenrechten.

Niet alle Chinezen zijn trouwens liefhebbers van honden- en kattenvlees. Vooral jongeren moeten er vaak niets van hebben. In steden als Shanghai zijn tegenwoordig ook groepjes vrijwilligers actief die zich over zwerfhonden ontfermen. Ze vangen honden op en trachten een goed gastgezin voor ze te vinden, om te voorkomen dat ze in de pot verdwijnen.

Maar in het zuiden van het land en onder de Koreaanse minderheid in Noord-China is de hond nog onveranderd een voedzame lekkernij. Volgens wetsvoorbereider Chang Jiwen moet een dierenwet, wil hij ditmaal wel de eindstreep halen, voor dergelijke regio’s misschien een uitzondering maken.

Hans Moleman

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden