Nieuws speciale spier hond

Hond beïnvloedt mens met treurige blik dankzij speciale spier

Honden hebben oogspieren ontwikkeld waarmee ze beter kunnen communiceren met de mens. Britse en Amerikaanse wetenschappers ontdekten een nieuwe spier aan de binnenkant van de wenkbrauw die de gelaatsuitdrukking van de hond droevig maakt. Opvallend is dat zijn voorouder, de wolf, de spier niet heeft.

Groter en triester: de spier waardoor wij onbewust ‘een verlangen om te zorgen voor de hond’ binnenkrijgen. Beeld Aurélie Geurts

De spier maakt het mogelijk voor de hond om zijn wenkbrauwen op te trekken, waardoor zijn ogen groter en triester lijken. ‘Dit zorgt op onbewuste wijze voor een verlangen om te zorgen voor de hond, omdat hij een mimiek weerspiegelt waar de mens bekend mee is’, stelt evolutionair psycholoog Juliane Kaminski van de Universiteit van Portsmouth.

Eerder onderzoek toonde al aan dat honden in staat zijn menselijke emoties af te lezen. Dat de hond zich nu anatomisch gezien ook aanpast om beter te kunnen communiceren met de mens, laat zien wat voor invloed domesticatie kan hebben op een diersoort. ‘Een hele bijzondere ontwikkeling voor een soort die pas 33 duizend jaar geleden door de mens tam gemaakt werd en zo gescheiden raakte van zijn voorouder, de wolf’, stelt mede-auteur Anne Burrows.

Waarom een hond zo trouw kijkt. Beeld de Volkskrant

Door de anatomie van vier wolven en zes hondenrassen te vergelijken, stuitten Kaminski en haar onderzoeksteam op de unieke hondenspier, ook wel de musculus levator anguli ocul medialis (LAOM) genoemd. Hoewel de gezichtsanatomie van honden en wolven vrijwel identiek is, bleken wolven de spier niet te hebben, aldus de studie in PNAS.

Ook Arjen van Alphen, gedragswetenschapper en auteur van boeken over het opvoeden van honden, stelt dat de wenkbrauwspier ontwikkeld is vanuit de behoefte aan relatievorming. ‘Wolven vermijden direct oogcontact, waardoor zij geen emotionele binding aangaan met mensen. Dat het hondenras juist een spier ontwikkelt die zo’n grote rol speelt bij interactie, ook in het gezicht van de mens, valt volledig te verklaren binnen de sociale context waarin mens en hond samenleven’, aldus Van Alphen, die niet betrokken is bij het onderzoek.

Naast de LAOM bleken de honden ook een sterker ontwikkelde oogspier te hebben dan wolven, de musculus retractor anguli oculi lateralis (RAOL). Deze oogspier bleek niet aanwezig bij de Siberische husky. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de grote overeenkomst tussen de genen van dit ras en van de wolf.

Kaminski en haar team onderzochten ook de gezichtsmimiek van levende honden en wolven. Daaruit bleek ook dat honden, als ze een mens zagen,veel intenser en vaker hun wenkbrauwen optrokken dan de wolven.

Zit er een limiet aan het aantal mensen dat je kunt kennen? Wat bewijst de uitslag van een schriftelijke test eigenlijk? In onze Grote Vragen Podcast beantwoorden we ‘vragen waar je nooit over na hebt gedacht maar plotseling dolgraag een antwoord op wilt hebben’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden