Amsterdam

Hond begrijpt wat mensen zeggen (als u emotioneel bent)

Wat veel hondenliefhebbers allang wisten, is nu ook wetenschappelijk onderbouwd. Honden begrijpen wat het baasje zegt. Althans, hun brein reageert net zoals mensenhersenen op spraak, blijkt uit nieuw Engels onderzoek.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De dieren blijken een onderscheid te maken tussen de betekenis van woorden en de manier waarop die woorden worden uitgesproken. In de bovenkamer van de hond worden beide aspecten min of meer afzonderlijk in de twee hersenhelften verwerkt, net zoals bij mensen gebeurt, laten de wetenschappers vandaag zien in het vakblad Current Biology.

Een sterke aanwijzing dat de viervoeters dus echt naar taal luisteren. Daarbij begrijpen ze vooral de emotionele lading van spraak, en niet zozeer wat er gezegd wordt, licht de niet bij de studie betrokken hondenonderzoeker Matthijs Schilder van de Universiteit Utrecht toe. De Britten gaven honden verschillende gesproken geluidsfragmenten te horen.

Daarna noteerden de onderzoekers hoe de honden hun hoofd draaiden om met een van hun oren te luisteren: een teken welke hersenhelft het actiefst was. Viervoeters blijken monotone, betekenisvolle boodschappen vooral in de linkerhersenhelft te verwerken, terwijl spraakachtig, maar betekenisloos gebrabbel in de rechterhelft eindigt, net als bij mensen.

Huilend baasje

Die overeenkomst tussen hond en mens is opvallend, zegt neurowetenschapper Arjen Stolk van de Radboud Universiteit Nijmegen. 'De hemisferische indeling lijkt grofweg gelijk. Ook bij mensen is de linkerhersenhelft dominant in het begrijpen van taal. Dat wijst op evolutionaire overeenkomsten.'

Dat betekent echter nog niet dat de hond ontboezemingen van de baas volledig in zich opneemt, zegt Schilder. 'Ze verwerken informatie weliswaar op dezelfde manier, maar de studie maakt niet duidelijk wat ze precies met die informatie kunnen.' Hij waarschuwt dat we niet al te veel slimmigheid aan honden moeten toeschrijven.

'Hondenbezitters denken bijvoorbeeld vaak dat een hond ze komt troosten. Maar de hond heeft gewoon geleerd dat hij wordt geknuffeld als de baas in tranen is. Wat is er nu lekkerder voor een hond dan een huilend baasje dat hem lekker vertroetelt?' Bovendien is nog onduidelijk of spraakverwerking uniek is voor de hond, stelt Schilder. 'Misschien geldt dit wel voor alle zoogdieren, of alleen voor sociale dieren. Die moeten elkaar immers ook begrijpen.'

Of mogelijk gaan huisdieren op vergelijkbare wijze met spraak om, doordat ze duizenden jaren hebben samengeleefd met mensen. Dan zou zelfs de einzelgänger onder de huisdieren, de kat, naar het baasje kunnen luisteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden