Homovlag verscheurt bestuur A'dam

Het Amsterdamse stadsdeel Centrum heeft zich de woede op de hals gehaald van burgemeester Cohen en zijn wethouders. Het stadsdeel wil de regenboogvlag, internationaal het handelsmerk van de homobeweging, uit het straatbeeld weren....

Saillant is dat zowel Huffnagel (VVD) als zijn partijgenote Anne Lize van der Stoel, voorzitter van stadsdeel Centrum, als homoseksueel bekend voorvechter is van gelijke homorechten. Van der Stoel, voormalig Tweede-Kamerlid, omschrijft de homovlag als reclame-uiting, en daarmee schadelijk voor het beschermde stadsgezicht. Huffnagel: 'Terwijl een stad als San Francisco trots is op die vlag en hem overal ophangt, zal ene mevrouw Iping 'm wel eventjes uit onze binnenstad weghalen. Als wethouder van Economische Zaken, verantwoordelijk voor toerisme, probeer ik juist Amsterdam te promoten als gay capital van Europa. Krijg je dit!'

Met 'ene mevrouw Iping' duidt de wethouder op Els Iping (PvdA), rechterhand van Van der Stoel. Volgens Huffnagel is Van der Stoel in haar hart vóór de homovlag, maar wil Iping haar zin doordrijven, gesteund door de derde Centrum-bestuurder .

Vooralsnog zijn alle drie Centrum-bestuurders officieel eensgezind tégen de vlag en leggen zij de laatste hand aan een nieuwe welzijnsnota, waarin nieuwe reclamerichtlijnen zijn vastgelegd. Een woordvoerster van Van der Stoel bevestigt dat de homovlag wordt verboden. Alleen als uit 'emancipatorische overwegingen' moet worden gevlagd, bijvoorbeeld tijdens een Gay Pride, mag de vlag uit.

Sterker: de homovlag was altijd al verboden indien de richtlijnen uit 1994 strikt worden uitgelegd. Omdat die richtlijnen misverstand in de hand kunnen werken, komt er 'een nieuw regime'. Daarin staat duidelijk: 'Verboden zijn vlaggen, wimpels, banieren, voorwerpen of kleurvlakken, ook als zij geen afbeelding en/of opschriften bevatten, die als reclame op of aan bouwwerken zijn aangebracht.' Exit homovlag.

Els Iping is inmiddels door Huffnagel op het matje geroepen en niet Anne Lize van der Stoel. Huffnagel: 'Niet omdat Van der Stoel partijgenote is en Iping van de PvdA, maar omdat Iping over het vlaggen gaat.' De wethouder erkent dat het hoe dan ook nog lastig kan worden, omdat niet hij, maar het stadsdeel de bevoegdheid over het vlaggen heeft.

Waar de wethouder wel over te spreken is, zijn Van der Stoels plannen om dark rooms in homocafés te legaliseren. 'Het zou prachtig zijn als wij als eerste stad ter wereld gelegaliseerde dark rooms kunnen aanbieden, waarvan de bezoeker zeker weet dat de zaak op bijvoorbeeld brandveiligheid is gekeurd.'

Zo'n nieuwe impuls voor 'Amsterdam gay capital' is volgens hem dringend nodig, omdat steden als Berlijn, Londen en Barcelona de Nederlandse hoofdstad al lang hebben ingehaald als favoriete homostad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden