'Homostellen mogen in alle Amerikaanse staten trouwen'

Het homohuwelijk wordt legaal in alle vijftig staten van de Verenigde Staten. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Hooggerechtshof vrijdag. Momenteel kunnen homoseksuele stellen in 37 van de vijftig staten trouwen.

Mensen vieren de uitspraak van het Hooggerechtshof over het homohuwelijk in Washington. Beeld afp
Mensen vieren de uitspraak van het Hooggerechtshof over het homohuwelijk in Washington.Beeld afp

Het Federaal hooggerechtshof in Washington bepaalde dat een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht niet in strijd is met de Amerikaanse grondwet. Staten mogen in de ogen van het hoogste Amerikaanse rechtsorgaan dergelijke huwelijken niet verbieden.

Was de uitspraak anders uitgevallen, dan had het gekund dat een aantal staten juist de legalisering zou terugdraaien. In bepaalde staten was de legale status van het homohuwelijk namelijk het gevolg van een gerechtelijke uitspraak van lagere rechters.

De kwestie waar het Hooggerechtshof zich over boog heeft betrekking op het veertiende amendement van de Amerikaanse grondwet, die onder meer gelijke behandeling voor Amerikaanse burgers garandeert. De vraag was of dat betekent dat verboden op het homohuwelijk, die in dertien staten van kracht zijn, strijdig zijn met de grondwet. Het antwoord daarop is dus ja, oordeelt het Hooggerechtshof.

Voor de Amerikaanse president Barack Obama is dit een grote overwinning. 'Als alle Amerikanen gelijk worden behandeld, dan voelen we ons allemaal vrijer', zei hij in een toespraak in de rozentuin van het Witte Huis. Eerder vandaag twitterde hij al: 'Vandaag is een grote stap gezet op de weg naar gelijkheid. Homostellen hebben nu het recht om te trouwen, net als ieder ander. Liefde overwint.' Ook zijn mogelijke opvolger, Hillary Clinton, reageert enthousiast op de uitspraak van het Hooggerechtshof.

Langgekoesterde wens

Met het legaliseren van het homohuwelijk in de Verenigde Staten gaat een langgekoesterde wens van president Obama in vervulling. Lees hier meer over de strijd van zijn regering voor gelijke rechten van LGBT's.

Een demonstrant voor het homohuwelijk in Washington DC. Beeld epa
Een demonstrant voor het homohuwelijk in Washington DC.Beeld epa

Verzet

Toch is niet iedereen enthousiast. Zo liet een aantal prominente Republikeinen direct van zich horen. Zo lieten voormalig senator Rick Santorum, in 2012 nog presidentskandidaat, en Donald Trump, miljardair en presidentskandidaat voor de verkiezingen van 2016, zich negatief uit op Twitter.

Bovendien is de finish nog niet bereikt. Nog altijd bestaat er in de VS geen federale wet tegen het ontslaan van werknemers op grond van hun geslacht of seksuele geaardheid. Een wetsvoorstel daartoe, de Employment Non-Discrimination Act (ENDA) werd al in 1994 ingediend in het Congres, maar is nog steeds niet bekrachtigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden