Homostel haalt 'illegale' baby uit Cambodja met hulp ambassade

Een homokoppel uit Amsterdam is er met hulp van de Nederlandse ambassade in geslaagd hun door een draagmoeder gebaarde baby Cambodja uit te loodsen. Cambodja verbood in november opeens commercieel draagmoederschap en voorzag niet in een overgangsregeling voor de vermoedelijk honderden wensouders en vrouwen die op dat moment al in verwachting waren.

Baby Milan is gearriveerd in Amsterdam. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Baby Milan is gearriveerd in Amsterdam.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

In Nederland is commercieel draagmoederschap om ethische redenen niet toegestaan. Amsterdammers Sander Verschuuren en Karim Maasri kwamen daardoor met hun kinderwens in Cambodja terecht. Via de bemiddelingsorganisatie New Life vonden zij een Zuid-Afrikaanse eiceldonor en een Cambodjaanse vrouw die bereid was hun kind te dragen. Ze betaalden ruim 41 duizend euro voor een 'draagmoederpakket'.

Toen het embryo in augustus 2016 werd geplaatst, kende Cambodja nog geen regels voor draagmoederschap. Maar enkele maanden later kondigde de overheid een acuut verbod af en werden een Australische bemiddelaar en twee van haar medewerkers gearresteerd. In de chaos die ontstond, werden sommige pasgeboren baby's niet opgehaald door hun wensouders, bevestigde New Life eerder.

De Nederlandse overheid ontmoedigt draagmoedertoerisme. 'Dit kan voor de draagmoeder, voor het kind en voor de wensouders onwenselijke situaties opleveren', staat op de website van de Rijksoverheid.

Toch kreeg het Amsterdamse stel in Cambodja hulp van de ambassade. Een medewerker zocht hun draagmoeder op in de kliniek waar zij nog herstellende was van de keizersnede, om te verifiëren of zij instemde met de aanvraag van een Nederlands paspoort voor de baby.

Een Nederlands homostel dat in 2010 via een draagmoeder in India een kind kreeg, lukte het niet een paspoort voor hun baby te krijgen. In latere rechtszaken voerde de overheid aan dat het stel zichzelf in een 'onfortuinlijke situatie' had gebracht en dat in het algemeen belang was het omzeilen van de Nederlandse regels rondom draagmoederschap niet te faciliteren.

Verschil met de zaak in India is dat vader Verschuuren de ongeboren vrucht al erkende bij de gemeente, waardoor zijn zoontje direct bij geboorte de Nederlandse nationaliteit had. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken bestond de rol van de ambassade vervolgens slechts uit het verstrekken van een paspoort. Verschuuren kent andere westerse koppels die al maanden met hun pasgeborene vastzitten in Phnom Penh doordat hun ambassade niet meewerkt.

De draagmoederindustrie lijkt zich alweer te hebben verplaatst van Cambodja naar buurland Laos, waar nog geen wetgeving is omtrent betaald draagmoederschap. Het is een patroon: zodra een overheid de regels aanscherpt, zoeken de bemiddelingsbureaus een andere bestemming waar vrouwen in armoede bereid zijn hun baarmoeder beschikbaar te stellen. Eerder waren Thailand, Nepal en India belangrijke bestemmingen voor draagmoedertoerisme.

De bureaus bieden ook reizende draagmoeders aan om strengere regels te omzeilen. Zo komen Thaise vrouwen naar Laos voor een embryoplaatsing, om vervolgens later naar Singapore te vliegen voor de bevalling.

Lees verder

Hoe baby Mylan toch bij zijn Nederlandse ouders kwam
De Cambodjaanse Vanna was al in verwachting van het kind van een Nederlands homostel toen de regering in haar land commercieel draagmoederschap verbood. Maar de wensouders gaven hun baby niet zomaar op.(+)

Het Amsterdamse koppel wil een gezin, Vanna wil financieel onafhankelijk worden. Een win-winsituatie, zo lijkt. Via bemiddelingsbureau New Life vinden ze elkaar. Maar wat New Life niet vertelt, is dat er stemmen opgaan om commercieel draagmoederschap in Cambodja te verbieden (+).

'Er wordt gesproken over uitbuiting, maar wat is er op tegen als iemand het uit vrije wil doet en op die manier haar eigen kinderen kan laten studeren?' Interview met de oprichter van New Life (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden