Homoseksuele vluchtelingen in Nijmegen met dood bedreigd

Homoseksuele vluchtelingen in vluchtelingenkamp Heumensoord bij Nijmegen worden met de dood bedreigd. Dat beweert homobelangenorganisatie COC, die nu opnieuw pleit voor de inrichting van safehouses voor bedreigde homoseksuele vluchtelingen.

Foto's van de teksten die een homoseksuele vluchteling ontvingen in opvang Heumensoord in Nijmegen. Beeld .
Foto's van de teksten die een homoseksuele vluchteling ontvingen in opvang Heumensoord in Nijmegen.Beeld .

Het COC ontving van een homoseksuele asielzoeker foto's van geschreven bedreigingen. Daarop stonden teksten als 'kill gay' en 'camp no good, kill you gay'. Een andere vluchteling verklaarde dat in het matras van zijn bed een mes was gestoken. De bedreigingen zijn door het COC aan het COA gemeld, dat verantwoordelijk is voor de vluchtelingenopvang. De daders zijn onbekend.

In januari maakte het COC al melding van pesterijen tegen homoseksuele vluchtelingen op Heumensoord. Tien vluchtelingen werden lastiggevallen, van wie vier ernstig. Bedden zouden zijn natgemaakt en besmeurd met etensresten en uitwerpselen. Naar aanleiding daarvan stelde het COC een onderzoek in.

Vluchtelingen houden zich op bij tentenkamp Heumensoord, de tijdelijke noodopvang van het COA. Beeld anp
Vluchtelingen houden zich op bij tentenkamp Heumensoord, de tijdelijke noodopvang van het COA.Beeld anp

Ook toen al pleitte het COC voor het oprichten van safehouses. De gemeente Nijmegen wil daar vooralsnog niet aan. De gemeente staat op het standpunt dat daders bestraft moeten worden. Ze dringt erop aan dat vluchtelingen aangifte doen tegen bedreigers zodat strafrechtelijke vervolging kan worden ingesteld. De gemeente zeg in te staan voor de veiligheid van vluchtelingen die aangifte doen.

'Incidenten erger dan gedacht'

De incidenten waar homo's, lesbiennes en transgenders mee te maken krijgen in asielzoekerscentra (azc's) zijn ernstiger dan tot nu toe wordt gezegd in de media, stelde Janneke van Maanen van homobelangenvereniging COC Midden-Nederland zondag bij Omroep Gelderland.

'Als er niet snel iets gebeurt voor homo's in azc's gaan er doden vallen', waarschuwde Van Maanen. 'Het begon met spugen en pesten, maar het escaleert, omdat de situatie langer duurt. We merken dat het aantal incidenten toeneemt, en dat de incidenten heftiger worden. We hebben grote zorgen dat er dodelijke slachtoffers gaan vallen.'

In dezelfde uitzending bij Omroep Gelderland herhaalde VVD-Tweede Kamerlid Hayke Veldman nog eens het standpunt van zijn partij: geen aparte opvang voor LHBT-asielzoekers, want dan 'beloon je de daders'. Volgens Veldman zijn het de daders die apart moeten worden gezet.

Dit is ook de lijn die het kabinet volgt. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielzaken) liet de Tweede Kamer op 16 november vorig jaar al weten dat hij aparte opvang 'niet wenselijk' vindt, omdat het stigmatiserend kan werken en bovendien juist voorwerp van bedreigingen kan worden. Het is voor het kabinet een principekwestie: in Nederland wordt niet gediscrimineerd. Gebeurt dat toch, dan hoor je niet de slachtoffers af te zonderen.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) kondigde eind januari plannen van haar ministerie aan voor voorlichting over LHBT-rechten in azc's. Maar die voorlichting is niet voldoende, vreest Van Maanen van het COC.

null Beeld .
Beeld .

Lees ook: 'Syriërs accepteren ons gewoon niet'
Hij verliet Syrië om aan het homofobe klimaat daar te ontsnappen. Maar in het azc in Zaandam werd hij weer lastiggevallen door landgenoten. Omar Abdulghani (20): 'Andere asielzoekers maakten mij uit voor kutje of andere dingen die ik liever niet herhaal. 's Nachts durfde ik bijna niet te gaan slapen omdat ik bang was dat ze me zouden lastigvallen.' (+)

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden