Nieuwscoming-out

Homoseksuele priester Valkering vecht met succes zijn ontslag aan

De homoseksuele priester Pierre Valkering (59) heeft zijn ontslag als pastoor bij de Amsterdamse Vredeskerk, dit voorjaar, met succes aangevochten in Rome. Het Vaticaan oordeelt dat het bisdom Haarlem-Amsterdam bij de afwikkeling van de kwestie procedurefouten heeft gemaakt.

Pierre Valkering in zijn Vredeskerk.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Pierre Valkering in zijn Vredeskerk.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Valkering werd door de Haarlemse bisschop Jos Punt van zijn priesterlijke taken ontheven nadat hij bij de viering van zijn 25-jarig priesterjubileum een boek presenteerde. Daarin schreef hij over zijn moeizame coming out als homo, over de bezoeken aan gaysauna’s en darkrooms die daarop volgden, en over zijn obsessie met porno. Bisschop Punt sprak zijn waardering uit voor Valkerings openhartigheid, maar stelde ook vast dat hij zich niet aan zijn celibaatsbelofte had gehouden. In het algemeen achtte Punt de seksuele vrijheden die Valkering zich had veroorloofd onverenigbaar met het priesterambt.

Volgens de Congregatie voor de Clerus, de Vaticaanse instantie die zich bezighoudt met priesterlijke aangelegenheden, heeft het bisdom Haarlem-Amsterdam het ontslag onvoldoende onderbouwd. Bovendien is er verzuimd hoor en wederhoor te plegen. Daarmee zegt de Congregatie niet dat Valkering in zijn oude positie moet terugkeren. Ze hoopt dat bisschop Punt Valkering ertoe kan bewegen zichzelf terug te trekken. ‘Ik moet er voor Kerst al over beslissen, dus daar denk ik nu over na’, zei Valkering er donderdagavond over in het radioprogramma Dit is de Dag. ‘Men heeft blijkbaar grote problemen met mij en ze vinden dat ik een tijdje naar de zijlijn moet.’

Artistiek en theatraal

Valkering beijvert zich al jaren voor een meer ontspannen omgang met homoseksualiteit door de rooms-katholieke kerk. In 2016 bood hij paus Franciscus de Italiaanse vertaling aan van het boek Dag jongen van licht, een bundeling van de toespraken die de rekkelijke pater Jan van Kilsdonk (1917-2008) heeft gehouden bij de begrafenissen van homomannen die aan aids waren overleden. ‘Deze mensen gaan me ter harte’, zei de paus toen hij het boek in ontvangst nam. Valkering zag hierin een aanmoediging om kort daarop acte de présence te geven bij de botenparade van EuroPride, maar kreeg daarvoor geen toestemming van bisschop Punt.

In een interview met de Gaykrant, eerder dit jaar, sprak Valkering – in navolging van de Franse socioloog Frédéric Martel – het vermoeden uit dat veel priesters binnen de rooms-katholieke kerk homo zijn. ‘De kerk en het priesterschap hebben duidelijk artistieke en theatrale aspecten. Zoals bekend houden homo’s daar vaak van en zijn ze daar goed in.’ Tezelfdertijd verschaft het priesterschap homo’s ‘een geldige reden om geen vriendin te krijgen en om niet te trouwen’. ‘Veel priesters en homo’s die zelf zo zijn, willen dat niet weten en zetten zich juist daarom tegen homo’s af.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden