Homoseksualiteit opnieuw verboden in India

Een zwarte dag voor de rechten van seksuele minderheden in India. Zo noemen mensenrechtenactivisten en organisaties van lhbt (lesbiennes, homo's en transgenders) de uitspraak woensdag van het Indiase hooggerechtshof, dat het verbod op 'onnatuurlijke seks' niet in strijd is met de Grondwet.

AMSTERDAM - Daarmee maken de opperrechters een eerdere beslissing van het gerechtshof van New Delhi ongedaan. Dat bepaalde in 2009 dat het uit de 19de eeuw stammende verbod op gespannen voet staat met de constitutionele rechten van burgers. Volgens het hooggerechtshof is het aan het parlement om wetten te veranderen, niet aan de rechterlijke macht.


De uitspraak van het hooggerechtshof komt als een verrassing. De opperrechters hebben een activistisch imago en maken zich zelden ondergeschikt aan de politiek. Vrijwel altijd kiezen zij voor een ruime, progressieve uitleg van de Grondwet en de mensenrechten.


Sinds de feitelijke legalisering in 2009 van homoseksualiteit was er veel veranderd in de Indiase samenleving. Volgens Ananth Guruswamy, directeur in India van Amnesty International, is er een nieuwe openheid ontstaan in het overigens nog altijd zeer conservatieve land.


'In grote steden worden gay parades gehouden', zegt Guruswamy. 'Veel burgers zijn uit de kast gekomen, omdat zij niet langer hoefden te vrezen voor strafrechtelijke vervolging.' Ook het lastig vallen en afpersen door de politie van homo's is minder geworden, melden lhbt-organisaties.


'Maar nu ben ik opeens weer een misdadiger', zei een wanhopige homo-activist woensdag tegen de Amnesty-directeur. 'Wat zeg ik tegen mijn werkgever als hij problemen maakt over mijn geaardheid? Waar kan ik heen als mijn huisbaas me uit mijn woning wil zetten?' Guruswamy noemt dat 'de grote tragedie' van de rechterlijke uitspraak.


De schadelijke gevolgen van het vonnis blijven volgens Meenakshi Ganguly, directeur Zuid-Azië van Human Rights Watch, niet beperkt tot India. Veel landen van het Gemenebest hebben wetgeving tegen 'onnatuurlijke seks', in de 19de eeuw ingevoerd door de Britse koloniale macht. 'Ook de homobeweging in andere landen kon zich beroepen op die belangrijke uitspraak uit 2009. Dat wordt nu tenietgedaan.'


Islamitische en christelijke organisaties in India hadden de zaak bij het hooggerechtshof aangespannen. Zij toonden zich woensdag opgetogen. 'Homoseksualiteit is volgens alle grote godsdiensten een zonde', zegt secretaris-generaal Abdulrahim Qureshi van de All India Muslim Personal Law Board. Ook zou het geslachtsziekten als aids en syfilis bevorderen.


'Westerse wetenschappers geven toe dat homoseksualiteit niet voorkomt in het menselijk genoom', aldus Qureshi. Anders dan in het Westen is de 'zonde' in India volgens hem nog niet wijd verspreid, maar zonder een verbod 'kan het snel om zich heen grijpen'.


Een woordvoerder van de Indiase regering zinspeelde er gisteren op dat het omstreden wetsartikel 377 zal worden geschrapt. Tegenover het hooggerechtshof had procureur-generaal Goolam Essaji Valamvati al gezegd dat de regering het ongrondwettig verklaren van artikel 377 accepteert en in het rechterlijk besluit van 2009 'geen enkele fout' ziet. Het artikel 'weerspiegelt niet de waarden van de Indiase samenleving', aldus de procureur, en werd destijds aan India opgelegd door de kolonisator.


De mensenrechtenorganisaties dringen er bij regering en parlement op aan haast te maken met wijziging van de wet. De conservatieve hindoepartij BJP maakt goede kans de parlementsverkiezingen in mei volgend jaar te winnen. De hindoenationalisten zullen waarschijnlijk niet instemmen met het legaliseren van homoseksualiteit.


'Eenieder die vrijwillig vleselijke gemeenschap tegen de natuurlijke orde in heeft met een man, vrouw of dier, zal gestraft worden met gevangenschap van ten hoogste tien jaar en een boete.'


Artikel 377

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden