Nieuws

Homoseksualiteit en damesondergoed: eerste Arabische Netflixfilm gaat Egypte veel te ver

Een man die als homoseksueel uit de kast komt, en een vrouw die aan tafel stiekem haar ondergoed uittrekt: het gebeurt in Perfect Strangers, de eerste Arabische film die speciaal voor Netflix is gemaakt. In Egypte heeft dat tot zo veel ophef geleid, dat een parlementariër Netflix nu helemaal wil verbieden.

Sacha Kester
Perfect Strangers Beeld Netflix / Rudy Bou Chebel
Perfect StrangersBeeld Netflix / Rudy Bou Chebel

De film is een remake van de Italiaanse film Perfetti Sconosciuti, waarbij een groep van zeven vrienden tijdens een etentje besluit om allemaal hun telefoon op tafel te leggen, en alle berichten, appjes en gesprekken die binnenkomen, met elkaar te delen. In eerste instantie is er niets aan de hand, maar gaandeweg blijken alle deelnemers geheimen te hebben.

De gesprekken over seks en buitenechtelijke affaires die volgen, gaan veel Egyptenaren veel te ver. Een van de gevoeligste punten is de homoseksualiteit van een van de personages, iets wat in Egypte weliswaar niet bij wet verboden is, maar waar wel een enorm taboe op rust. Bovendien leidt het niet zelden tot arrestaties wegens losbandigheid en prostitutie (wat wel strafbaar is). Tegen de filmmakers is dan ook een aanklacht ingediend, wegens ‘het promoten van homoseksualiteit’.

Ook het gesprek dat een vader met zijn dochter voert over haar eerste seksuele ervaring, de wijn die tijdens het diner gedronken wordt, en de appjes die een verveelde, getrouwde vrouw verstuurt, zouden allemaal de traditionele waarden van de Egyptenaren ondermijnen. Sociale media barsten uit hun voegen van verontwaardiging, waarbij vooral de Egyptische actrice Mona Zaki de wind van voren krijgt. Zij trekt onder tafel stiekem haar ondergoed uit, en ook al is daarbij geen millimeter naakt te zien, ze wordt uitgemaakt voor alles wat lelijk is.

Parlementariër Mostafa Bakri stelde tijdens een interview dat de film een bedreiging is voor Egyptische familiewaarden. Toen de presentator hem vroeg wat hij wil bereiken met een debat dat hij over de film heeft aangevraagd, zei hij dat Netflix in Egypte verboden moet worden.

De autoriteiten kunnen de film zelf niet verbieden, omdat deze niet in Egypte maar in Libanon is gemaakt, een land waar meer vrijheden zijn dan in de rest van de regio. De film, waarvan in veel landen een eigen versie is gemaakt, zoals Alles op Tafel in het Nederlands, heeft een Arabische sterrencast met, naast Mona Zaki, ook grote namen als Eyad Nassar (Jordanië) en Nadine Labaki en George Khabbas (Libanon).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden