Nieuws Brunei

Homoseks in Brunei bestraft met steniging, mensenrechtenorganisaties zijn woedend

De plannen van het kleine sultanaat Brunei om homo’s en lesbiennes te stenigen voor het hebben van seks, roepen steeds meer weerstand op. Mensenrechtenorganisaties doen een beroep op de regering om af te zien van de invoering volgende week van de ‘gruwelijke en inhumane’ straffen.

De sultan van Brunei en zijn vrouw bij de viering in 2017 dat hij vijftig jaar aan de macht was. Beeld AFP

De steniging maakt deel uit van een serie straffen die op woensdag van kracht worden. Op grond van de nieuwe strafartikelen, die zijn gebaseerd op de islamitische sharia-wetgeving, kunnen dieven ook worden gestraft met het afhakken van de handen. De straffen zouden ook gelden voor kinderen.

Amnesty International noemt de invoering van de straffen ‘verwerpelijk’. ‘Sommige van deze ‘misdrijven’, zoals seksuele handelingen tussen volwassen van hetzelfde geslacht, zouden niet eens als misdaad beschouwd moeten worden’, aldus Brunei-deskundige Rachel Chhoa-Howard van Amnesty. Net als Amnesty roepen diverse mensenrechtengroepen in Azië op forse diplomatieke druk op Brunei uit te oefenen om de lijfstraffen van tafel te krijgen.

Het sultanaat, dat vanwege de olie-export een van de rijkste landen in de wereld is, voerde de eerste islamitische strafwetten in 2014 in. Het was hiermee het eerste land in Oost-Azië. Wie toen zwanger raakte zonder getrouwd te zijn of verzuimde te bidden op vrijdag, kon worden gestraft met een boete of celstraf. In de jaren daarna, aldus de regering, zou het Wetboek van Strafrecht worden uitgebreid met meer artikelen. Deze laatste fase start volgende week.

Homoseksualiteit is nu al verboden in Brunei, dat zo'n 430 duizend inwoners telt. Wie hierop betrapt wordt, kan voor tien jaar achter de tralies verdwijnen. Maar met het invoeren van steniging, willen sultan Hassanal Bolkiah en zijn regering homoseksuelen zoveel schrik aanjagen, dat ze het niet in hun hoofd halen om tot seks over te gaan. Met de steniging wordt Brunei een van de tien landen in de wereld, aldus Human Rights Campaign, waar een homoseksuele relatie kan worden bestraft met de doodstraf.

Straffen komen neer op marteling 

De invoering van de islamitische strafwetgeving maakt deel uit van de plannen van de sultan om de islam dieper te verankeren in de samenleving. De absolute vorst zei de afgelopen jaren onder andere dat de straffen in het wetboek van strafrecht moesten worden gezien als een vorm van ‘speciale begeleiding’ van de profeet.

Amnesty zegt dat steniging, net als andere lijfstraffen zoals zweepslagen en amputatie, onder internationaal recht wordt gezien als marteling. ‘Deze plannen moeten meteen worden stopgezet en het strafrecht moet worden herzien in overeenstemming met mensenrechtenverplichtingen’, aldus Amnesty. Human Rights Watch (HRW) noemt de nieuwe strenge straffen ‘barbaars’.

Ook de belangenvereniging voor de Lgbtq-gemeenschap in de VS, Human Rights Campaign (HRC), slaat alarm. ‘Wij staan voor een gevaarlijke crisis’, aldus HRC-directeur Ty Cobb. Hij doet een beroep op president Trump om in te grijpen. ‘De internationale gemeenschap moet eisen dat de sultan deze barbaarse veranderingen stopt’, aldus Cobb. ‘De regering-Trump moet duidelijk maken dat de mensenrechtenschendingen niet getolereerd zullen worden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden