Homoparade op grachten trekt 350.000 mensen

Ongeveer tachtig rijkelijk versierde boten vol ondeugend en schaars geklede homo's en lesbiennes trok zaterdag door de Amsterdamse grachten. Veel mensen waren een kijkje komen nemen bij de negende editie van de Canal Parade...

De route langs de Prinsengracht en Amstel stond volgepakt met mensen en langs de kades lagen veel plezierbootjes met toeschouwers.Volgens de politie waren er tussen de 350.000 en 400.000 mensen op het evenement afgekomen. Daarmee was het drukker dan vorig jaar, toen de botentocht 300.000 bezoekers trok. Alles verliep vlekkeloos, aldus een woordvoerster. Tussen de veertig en vijftig agenten hielden een oogje in het zeil. Ook over de uitdossing van de dansende deelnemers was de politie tevreden. 'Hier en daar pikant, maar niet vulgair.'

Organisator Gay Business Amsterdam (GBA) gaf de deelnemers de opdracht dit jaar nog bloter en ondeugender te zijn dan voorgaande jaren. Hiermee wilde de organisatie protesteren tegen de 'onerotiseringsgolf' van de gemeente Amsterdam. Ongeveer een vijfde van de boten gaf gehoor aan deze oproep, met veel blote en gespierde bovenlijven en billen, strakke (zwem)broeken en enkele blote borsten.

GBA is tevreden met het getoonde bloot. 'Vorig jaar was maar 10 procent van de boten bloot', aldus organisator Siep de Haan. 'Dit jaar is dat ongeveer 20 procent.' Zo voer er voor het eerst een darkroom mee, waaruit een grote hand stak met de middelvinger omhoog.

De 'piemelboot' won de prijs voor de beste kleine boot. Op het vaartuig van een accountantskantoor droegen alle homo's en lesbiennes een beige panty waar een penis en testikels aan waren genaaid. 'Zo zie je maar dat accountants helemaal niet saai zijn', aldus De Haan.

Alleen de oproep om overal paaldansers in te zetten, werd niet gehoord. Het thema van dit jaar was 'Amsterdam Pride goes International'. Dat uitte zich in het zwaaien met vlaggen van allerlei landen en het tonen van (homoseksuele) kleding uit verre, exotische bestemmingen.

Enkele deelnemers vroegen aandacht voor de onderdrukte positie van homo's en lesbo's in sommige delen van de wereld. Amnesty International stelde op haar boot de discriminatie en het geweld tegen homoseksuelen op Jamaica aan de kaak.

Het Aids Fonds baarde opzien met een boot met twee enorme rode waaiers die tenauwernood in de grachten paste. Deze deelnemer werd beloond met de prijs voor de beste grote boot.

Verder veel matrozenpakjes, zusterschortjes en travestieten. De Amsterdamse brandweer deed mee met liefst twee boten: een voor de dames en een voor de heren, die onder de muziek van de Village People hun dansje toonden.

De Canal Parade begon om 14.00 uur bij het Westerdok en eindigde rond 18.00 uur in het oosten van de stad. De parade is het hoogtepunt van de vierdaagse Amsterdamse Gay Pride, die donderdag begon.

De Gay Pride is het grootste homofestijn van Nederland. Behalve de parade zijn er zaterdavond en -nacht nog talloze straatfeesten in de hoofdstad. Het festival wordt zondag voor het Amsterdamse stadhuis afgesloten met optredens van onder anderen Willeke Alberti, Jamai en Jacques Herb.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden