'Homomannen moeten elk jaar op HIV testen’

Homoseksuele mannen zouden zich elk jaar moeten laten testen op HIV, het virus dat aids kan veroorzaken. Schorer zal voortaan dit advies geven aan deze mannen....

ANP

De nieuwe koers zal F. Strijthagen, directeur van de belangenorganisatie Schorer, donderdag bekendmaken op het negende Nationaal Congres Soa Hiv Aids, op wereldaidsdag. Volgens Strijthagen moeten huisartsen, andere medici, beleidsmakers en bekende Nederlanders deze boodschap eenduidig gaan uitdragen.

Volgens Schorer is Nederland altijd terughoudend geweest in het testen op HIV. Nog steeds is bijna de helft van de homoseksuele mannen nooit getest. In andere landen wordt sinds de jaren tachtig de HIV-test wel gepromoot maar in Nederland werd dat lange tijd ontraden.

Na de komst van de combinatietherapie, waarmee het aidsvirus in toom kan worden gehouden, is er een ommekeer. Ondanks enkele voorzichtige campagnes sinds 2001 om te laten testen, is het belang hiervan volgens Strijthagen in Nederland nog niet goed doorgedrongen bij de doelgroep.

Het is volgens de organisatie belangrijk te weten of je het virus onder de leden hebt of niet. Hoe eerder je dat weet hoe beter de mogelijkheden voor een behandeling zijn. Bovendien is met de combinatietherapie de kans kleiner dat seropositieven anderen besmetten.

Schorer begint deze maand een mediacampagne om het nieuwe advies breed te verspreiden. Omdat een campagne alleen niet voldoende is, moeten ook andere betrokkenen dezelfde boodschap uitdragen, aldus Strijthagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden