Nieuws

Homomannen in monogame relatie mogen vanaf september bloed doneren

Homo- en biseksuele mannen die een monogame relatie hebben, mogen vanaf september bloed doneren. Dat schrijft demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) aan de Tweede Kamer. LHBTI-belangenbehartiger COC spreekt van een doorbraak.

Niels Waarlo
Tamara van Ark, demissionair minister voor Medische Zorg. Beeld ANP
Tamara van Ark, demissionair minister voor Medische Zorg.Beeld ANP

Mannen die seks hebben met mannen mogen nu geen bloed doneren, tenzij ze langer dan vier maanden geen seks hebben gehad. Dit vanwege een verhoogd risico op infectieziekten als hepatitis B en hiv, die soms pas een paar maanden na besmetting traceerbaar zijn. Tot juni 2019 moesten ze zich zelfs een jaar van seks onthouden voordat ze mochten doneren. Voor lesbische vrouwen gelden zulke regels niet – bij hen is er geen verhoogd risico.

Het huidige beleid is discriminerend, vindt onder meer het COC. Niet met wie je seks hebt maar hoe risicovol die seks is, moet volgens hen bepalen of je mag doneren of niet. Tamara van Ark gaat nu mee in die redenering: ‘Ik vind dat het gedrag van mensen bepalend moet zijn bij het doneren van bloed en niet iemands geaardheid’, aldus de minister.

Aan de beslissing ging een filosofisch-ethisch onderzoek vooraf dat bloedbank Sanquin liet uitvoeren door de Wageningen Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Daaruit kwam naar voren dat het beleid niet alleen op een zo klein mogelijk gezondheidsrisico gestoeld zou moeten zijn, maar dat ook het recht op een gelijke behandeling voor mannen die seks hebben met mannen moet tellen.

Hiernaast concludeert Sanquin zelf dat het risico op veiligheidsproblemen minimaal is als er sprake is van een monogame relatie tussen twee mannen. Uit eigen data, die de bloedbank sinds 2015 verzamelt, blijkt namelijk dat donoren goed kunnen inschatten hoeveel risico zij lopen op besmettingen en de vragenlijsten die ze vooraf moeten invullen eerlijk invullen, zegt een woordvoerder.

Die vragenlijsten gaat Sanquin nu aanpassen om te kunnen bepalen of er sprake is van een ‘duurzame, monogame relatie’ wanneer een mannelijke donorkandidaat een man als partner heeft. Hoe die vragen eruitzien, en hoe je dus bepaalt of een monogame relatie duurzaam genoeg is, wordt de komende maanden uitgewerkt, aldus de woordvoerder. Sanquin zal de effecten van het nieuwe selectiebeleid in de gaten houden en benadrukt dat bloeddonaties zorgvuldig worden getest.

Wat de bloedbank betreft moeten monogame mannenstellen niet alleen bloed, maar ook bloedplasma kunnen doneren. Om dat rond te krijgen, is eerst overleg nodig met partijen die plasma tot geneesmiddelen verwerken, volgens Van Ark. Ze verwacht hierover eind 2022 duidelijkheid te kunnen geven.

COC-voorzitter Astrid Oostenburg laat in een persbericht weten blij te zijn met de beslissing. ‘We zijn gelukkig dat aan deze pijnlijke vorm van onderscheid tussen homo-, bi- en heteroseksuele mannen nu een einde komt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden