Homoleiders vanaf nu welkom bij padvinders VS

Volwassenen die openlijk homo zijn mogen tegenwoordig werkzaam zijn bij de padvinderij in de Verenigde Staten. Het belangrijkste orgaan van de Boy Scouts of America heeft maandag (lokale tijd) ingestemd met het opheffen van een verbod op homoseksuele medewerkers.

Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

Drie jaar geleden heeft de organisatie al een verbod op homoseksuele jongeren bij de club opgeheven. Het is volgens de zogenoemde uitvoerende commissie van de club nodig om ook volwassenen die openlijk homo zijn toe te laten, vanwege een 'enorme verandering in de wet met respect tot homorechten'. Daarmee doelt de commissie op het feit dat het homohuwelijk in alle staten is toegestaan.

Het verbod is per direct opgeheven. Wel geeft de landelijke club lokale verenigingen met een religieuze achtergrond de vrijheid 'eigen keuzes' te maken bij het aannemen of niet aannemen van homoseksuele leiders.

Homohuwelijk legaal

Eind juni werd na een uispraak van het Hooggerechtshof bekend dat het homohuwelijk legaal wordt in alle vijftig staten van de Verenigde Staten. Momenteel kunnen homoseksuele stellen in 37 van de vijftig staten trouwen.

De kwestie waar het Hooggerechtshof zich over boog heeft betrekking op het veertiende amendement van de Amerikaanse grondwet, die onder meer gelijke behandeling voor Amerikaanse burgers garandeert. De vraag was of dat betekent dat verboden op het homohuwelijk, die in dertien staten van kracht zijn, strijdig zijn met de grondwet. Het antwoord daarop is dus ja, oordeelde het Hooggerechtshof.

Een overwinning voor Amerika

De legalisering van het homohuwelijk in alle staten wordt gezien als een overwinning. Lees hier hoe erop werd gereageerd in de Verenigde Staten. 'The land of the free and the home of the brave'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden