Homohuwelijk

VANDAAG stemt de Tweede Kamer voor de openstelling van het huwelijk voor mensen van gelijk geslacht, beter bekend als het homohuwelijk....

Nederland zal het eerste land zijn dat het huwelijk voor homoparen openstelt. Veel homoseksuelen willen elkaar graag eeuwige trouw beloven en de mooiste dag van hun leven op dezelfde wijze luister bijzetten als traditionele echtelieden.

Die nieuwe mogelijkheid is hun van harte gegund. Het is tekenend voor de pluriformiteit onder hedendaagse homo's en lesbo's dat velen het boterbriefje ambiëren. Homo's hoeven niet langer te kiezen tussen enerzijds stiekem in de kast blijven en anderzijds hun gay pride als alternatief voor het kleinburgerlijke momogame huisgezin etaleren.

Het homohuwelijk is een gewenste uitbreiding van het in Nederland toch al ruime repertoire aan erkende samenlevingsverbanden. Strikt genomen gaat het hierbij niet om het gelijkheidsbeginsel. Dat zou pas recht worden gedaan wanneer het huwelijk geheel zou worden afgeschaft.

Sommige tegenstanders van openstelling van het huwelijk hebben gewezen op de precedentwerking. In principe ligt inderdaad de weg open voor het huwelijk van méér dan twee personen, de polygamie. Ofschoon deze variant een rijke traditie heeft in niet-christelijke culturen, blijkt de behoefte in ons land aan verdere variaties op het thema huwelijk vooralsnog gering.

De bezwaren die in christelijke kring tegen het homohuwelijk zijn geuit, hebben vooral betrekking op traditie en symboliek. Voor hen is het huwelijk een heilig verbond waarin het krijgen van en zorgen voor kinderen een centrale plaats inneemt. Deze historische betekenis van het huwelijk wordt in christelijke ogen geweld aangedaan door het instituut open te stellen voor homoseksuelen.

Gedeeltelijk hebben ze natuurlijk gelijk: vanaf vandaag is de betekenis van het begrip huwelijk veranderd; de woordenboeken moeten worden aangepast. Daar komt nog bij dat deze aanpassing voorlopig alleen voor Nederland geldt.

Aan de andere kant zullen juist christenen zich moeten realiseren dat de homoseksuele monogamie (en mono-andrie) een levensstijl is die het dichtst komt bij het door hen zelf gekoesterde ideaal van de echtelijke trouw. Het ligt dan ook voor de hand dat de kerken mogelijkheden onderzoeken om ook het kerkelijk huwelijk open te stellen voor personen van hetzelfde geslacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.