Homohuwelijk verdeelt VVD-fractie

De VVD-fractie is ernstig verdeeld over het homohuwelijk. De helft van de fractie is niet langer bereid A. van der Stoel onverkort te steunen in haar pleidooi homo's het recht op trouwen te geven....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Dat betekent dat de aanvankelijk brede steun bij de drie coalitiefracties voor het openstellen van het huwelijk voor homoparen, is teruggebracht tot 74 of 75 kamerzetels. Alleen met steun van de oppositie (GroenLinks) is het nu mogelijk het homohuwelijk door de Tweede Kamer aanvaard te krijgen. Het is onwaarschijnlijk dat het kabinet, dat tegenstander is van het homohuwelijk, dat eigen standpunt verlaat als er maar zo'n krappe meerderheid is.

Volgens staatssecretaris Schmitz is een gelijke rechtspositie van homo's gewaarborgd via een wettelijke registratie van samenwonenden. Die krijgen in die visie dezelfde rechten als wettig gehuwden, behalve het recht van adoptie.

In februari kwamen de justitiewoordvoerders van de coalitiefracties met het standpunt naar buiten dat hun fracties verder wilden gaan dan het kabinet. Twee PvdA-kamerleden maakten een voorbehoud waardoor een riante meerderheid gewaarborgd leek.

In de VVD-fractie ontstond commotie over een publikatie daarover in de Volkskrant. Bij een eerste discussie had een groepje van zeven kamerleden direct bezwaar gemaakt. Van der Stoel leek daaraan voorbij te gaan.

Deze week bleek die groep te zijn uitgegroeid tot 'rond de helft' van de 31 leden tellende fractie. Van der Stoel zegt dat dit is gebeurd door de maatschappelijk reacties op het voorstel. Veel critici vinden dat homo's geen recht op adoptie mogen krijgen. In de Nederlandse wetgeving is adoptie voorbehouden aan gehuwden. Wie het huwelijk openstelt voor homoparen, geeft ze daardoor automatich het recht op adoptie.

Meer over

Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.