Homohuwelijk legaal in oerconservatief Alabama

Homoseksuele stellen in de Amerikaanse staat Alabama kunnen voortaan trouwen. Het conservatieve staatsbestuur had het Hooggerechtshof gevraagd opnieuw te kijken naar het verbod op het homohuwelijk in de staat. Maar de hoogste rechters namen de zaak niet in behandeling. Daardoor blijft afwijzing van het verbod in januari door een lager federaal hof gehandhaafd.

Redactie
Een lesbisch stel trouwt vandaag in Big Spring Park, Alabama. Beeld ap
Een lesbisch stel trouwt vandaag in Big Spring Park, Alabama.Beeld ap

De zuidelijke staat is nu de 37e staat in de VS waar homo's en lesbiennes in het huwelijksbootje kunnen stappen. Alabama kende net als veel andere staten een verbod op het homohuwelijk. In januari oordeelde een rechter echter dat dit verbod indruist tegen de Amerikaanse grondwet. Het vonnis werd echter niet meteen van kracht, om het staatsbestuur de tijd te geven in beroep te gaan. De deadline voor dat uitstel verstreek maandag.

De procureur-generaal vroeg het Hooggerechtshof het uitstel te verlengen, omdat het hoogste hof van het land naar verwachting later dit jaar in Washington een uitspraak zal doen over het homohuwelijk die landelijke gevolgen zal hebben. Maar dit verzoek bleek tevergeefs.

Tori Sisson en Shante Wolfe halen in Montgomery hun huwelijksakte op. Beeld ap
Tori Sisson en Shante Wolfe halen in Montgomery hun huwelijksakte op.Beeld ap

Huwelijksaktes

Koppels in Alabama stonden al in de rij in afwachting van het vonnis. Zodra het hof de zaak afwees, begon rechter Alan King huwelijksaktes uit te reiken. 'Het is zo mooi dat we deel van de geschiedenis kunnen uitmaken', zei Dee Bush, die al zeven jaar samen is met haar vriendin Laura. Samen voeden ze vijf kinderen op.

Het besluit van het Hooggerechtshof om de zaak niet in behandeling te nemen kan nog een staartje krijgen. De hoogste rechter van het hooggerechtshof in Alabama, Roy Moore, is een fel tegenstander van het homohuwelijk en droeg rechters in de staat op geen huwelijksaktes af te geven. Zeker elf van de 67 gemeentes in de staat gaven gehoor aan deze oproep.

Volgens critici heeft Moore helemaal niet de bevoegdheid om rechters dit op te dragen aangezien een federale rechter eerder al bepaalde dat het verbod op het homohuwelijk strijdig is met de grondwet. Susan Watson van de burgerrechtenorganisatie ACLU zei dat de rechters een rechtszaak riskeren door zich te blijven verzetten tegen het homohuwelijk.

Eleanor Shue is in Birmingham dolblij met haar huwelijksakte. Beeld ap
Eleanor Shue is in Birmingham dolblij met haar huwelijksakte.Beeld ap
Robert Povilat en Milton Persinger kussen elkaar in Mobile. Beeld epa
Robert Povilat en Milton Persinger kussen elkaar in Mobile.Beeld epa
Britain Cook en Heather Bowling zoenen elkaar na getrouwd te zijn in een park in Birmingham. Beeld reuters
Britain Cook en Heather Bowling zoenen elkaar na getrouwd te zijn in een park in Birmingham.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden