Homohuwelijk kan alleen in stilte

De Evangelisch-Lutherse Kerk zal geen oproep doen aan lutherse gemeenten om 'homohuwelijken' mogelijk te maken. De kerk heeft er inhoudelijk geen problemen mee om niet-huwelijkse relaties in te zegenen, maar wil de hervormde en gereformeerde kerk om kerkpolitieke redenen niet voor de voeten te lopen....

Van onze verslaggever

BENNEKOM

De lutherse kerk neemt samen met de hervormde en gereformeerde kerk deel aan het Samen-op-Wegproces, de fusie van de drie kerken. In 1972 sprak de lutherse synode zich uit voor acceptatie van homo's, maar dit is sindsdien nog niet formeel bekrachtigd. Veel gemeenten bieden hun leden sindsdien al ruimte voor het inzegenen van niet-huwelijkse relaties.

Naar verwachting zou de lutherse synode, als tweede kerkgenootschap na de remonstrantse broederschap, ook het inzegenen van homohuwelijken formeel mogelijk maken. Eén van de directe aanleidingen daartoe was het eerdere besluit van de hervormde synode dat gemeenten homo's mogen vragen het avondmaal elders te vieren.

Deze uitspraak is inmiddels ingetrokken, maar het synodebestuur van de Evangelisch-Lutherse Kerk vindt, juist met het oog op de fusie, dat het tijd is voor een duidelijk signaal dat lutheranen anders met homo's willen omgaan.

Veel synodeleden vinden echter dat het synodebestuur op een ongelukkig moment met zijn voorstel kwam. De weerstand van de rechtervleugel in de hervormde kerk is groter dan ooit.

Ook bij de zogeheten middenorthodoxie groeit namelijk de twijfel aan het opgaan van de hervormde kerk in een verenigde protestantse kerk. Een oproep aan gemeenten om homohuwelijken toe te staan zou het Samen-op-Wegproces wellicht alleen maar moeilijker maken, aldus deze synodeleden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden