Homohuwelijk alsnog splijtzwam voor de Cheney's

NEW YORK - Ruziënde zussen, een schoonzus die de boel opliert, een vader die probeert te redden wat er te redden valt. Het is een huis-tuin-en-keukendrama zoals zo vaak voorkomt, ware het niet dat het zich ditmaal afspeelt in een van Amerika's belangrijkste politieke families: de Cheney's. Voormalig vicepresident Dick Cheney ziet zijn tot voor kort hechte gezin uiteenploffen over de kwestie van het homohuwelijk.


Zijn dochter Mary (44) is getrouwd met een vrouw. Nooit was dat een punt in de familie. In 2011 zei Dick Cheney, die voor de rest een spijkerharde rechtse houwdegen is, dat hij 'geen enkel probleem' had met het homohuwelijk.


Zijn andere dochter, Liz (47), heeft nu de familievrede verbroken: afgelopen zondag zei ze op televisie dat zij gelooft in 'de traditionele definitie van huwelijk'. Zus Mary en haar vrouw, Heather Poe, zijn pisnijdig en maken openlijk stampij op Facebook.


Het heeft allemaal te maken met politiek. Liz wil gekozen worden tot senator voor de staat Wyoming. Om haar tegenstander te verslaan heeft ze zich helemaal op de rechterflank gepositioneerd. Ze hoopt zo op de steun van sociaal-conservatieven en de Tea Party. Die zijn tegen het homohuwelijk. Liz dus ook.


Dat zij geregeld bij Mary en Heather over de vloer kwam, vakanties met hen en hun kinderen doorbracht en vorig jaar bij het huwelijk van het stel zei hoe blij ze voor hen was, doet er niet meer toe als er een verkiezing gewonnen moet worden. Voor politici en anderen op hoge posities telt al gauw alleen de macht. Veel, zo niet alles is ondergeschikt aan het verwerven of behouden daarvan, kennelijk ook familiebanden en trouw.


Dick Cheney zit in een lastig parket. Hij zit al zijn hele leven in de politiek en begrijpt wat zijn oudste dochter als verkiezingskandidaat beweegt. Maar hij is ook vader en wil niet zijn jongste dochter van zich vervreemden.


In een verklaring wees hij erop dat Liz oprecht is geweest in haar liefde voor haar zus en haar gezin. Maar zij 'geloofde altijd in de traditionele definitie van het huwelijk'. Daarmee herhaalde hij letterlijk wat Liz had gezegd met de kiezers in het achterhoofd. Het politieke bloed kroop waar het niet gaan kon.


Politiek is altijd de passie van de familie Cheney geweest. Liz en Mary hielpen in de campagnes van hun vader. Liz wil senator worden in Washington, Mary is politiek adviseur.


De eerste scheur in de familie verscheen deze zomer, toen Liz na de bekendmaking van haar kandidatuur zei dat ze tegen het homohuwelijk was. De zussen spraken niet meer met elkaar, maar dat bleef binnenskamers. Toen Liz vervolgens zondag op tv haar standpunt herhaalde, besloot Mary op aandringen van haar vrouw via Facebook haar afkeuring te laten blijken.


En zo sloeg het politieke vuur in de familie Cheney naar binnen toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden