Homobisschop blijft anglicaanse kerk verdelen

Gene Robinson, de homoseksuele bisschop van New Hampshire in de Verenigde Staten, is vast van plan deze zomer de Lambeth-conferentie bij te wonen, hoewel hij niet is uitgenodigd....

ANP

De Lambeth-conferentie waarop de anglicaanse bisschoppen eens in de tien jaar hun eenheid kunnen tonen, dreigt dit jaar een symbool van de verdeeldheid binnen de kerk te worden. Het hoofd van de Anglicaanse Kerk, aartsbisschop Rowan Williams van Canterbury, heeft Robinson niet uitgenodigd en verscheidene bisschoppen in ontwikkelingslanden die de bisschopswijding van Robinson afwijzen, zijn van plan de bijeenkomst te mijden.

De anglicaanse kerken in Azië, Afrika en Latijns-Amerika, waar de kerk in tegenstelling tot het Westen een grote bloei doormaakt, wijzen op Bijbelse gronden homoseksualiteit als zondig af. Datzelfde geldt voor conservatieve anglicanen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Een top van anglicaanse leiders vorig jaar in Tanzania bracht geen toenadering. Weliswaar waren alle kerkleiders het erover eens dat de Amerikaanse anglicanen de inzegening van homoseksuele relaties en de wijding van homoseksuele bisschoppen zouden moeten staken, maar de Amerikanen gaven daaraan geen gevolg.

De conservatieve anglicanen willen in juni hun eigen conferentie over de toekomst van de Anglicaanse Kerk houden. Geloofsgenoten in Israël en Jordanië hebben hen daarvoor uitgenodigd.

Robinson, die in 2003 bisschop werd, komt volgende week naar Groot-Brittannië om zijn nieuwe boek ‘In het oog van de storm’ te presenteren. Hij wil in juni met zijn partner Mark Andrew in New Hampshire trouwen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden