Homo wellicht uitgesloten van stijldanswedstrijden

LONDEN - Trouwen mogen ze, de Britse homo's en lesbiennes, maar kunnen ze binnenkort nog stijldansen? De British Dance Council (BDC) overweegt een competitieverbod in te stellen voor duo's die hetzelfde geslacht hebben. Een dansend paar moet, zo beweert de organisatie, bestaan uit 'een heer en een dame'. Wel organiseert het met alle liefde aparte competities.

Mede dankzij het populaire dansprogramma Strictly Come Dancing beleeft ballroomdancing een renaissance in het Verenigd Koninkrijk. Volgens de British Dance Council heeft deze opleving ook een schaduwzijde: mannelijke of vrouwelijke stellen boeken steeds meer succes. Zeker mannelijke dansers zouden door hun fysiek in het voordeel zijn boven traditionele stellen. Dansbobo Bryan Allen wijst erop dat herenkoppels op Wimbledon ook niet kunnen meedoen aan het gemengd dubbel. Er is volop kritiek gekomen op het voorgestelde verbod, dat op 21 juli tijdens de jaarvergadering zal worden besproken. De BDC stelt de regels voor zowel amateur- als professionele wedstrijden vast. Mensenrechtenactivisten menen dat het in strijd is met de gelijkheidswetgeving. Ook vanuit de danswereld is met verontwaardiging gereageerd, bijvoorbeeld door Heather Devine die met haar danspartner Chrisi Lyons deelneemt aan Strictly Come Dancing. 'Het zou betekenen dat we niet meer kunnen dansen in de grote wedstrijden', meldde Devine.

Ze voegde eraan toe dat, anders dan bij voetbal of tennis, kracht geen beslissende rol speelt op de dansvloer.

Mannen of vrouwen die samen dansen, is niet iets van de laatste tijd. In zijn begindagen werd de Argentijnse tango vaak door twee mannen gedanst. Op de Britse dansvloeren zijn van oudsher vaak damesduo's te zien, meestal vanwege een schaarste aan mannelijke partners.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden