Homo's van toen

Billy Miller, hoofdredacteur van het obscure ranzige homoblad Straight To Hell vertelde ooit dat seks tussen mannen zo veranderd was sinds de emancipatie en zichtbaarheid van homo's....

GJ

Is dat zo? Is stiekem zijn leuker? Lastig te zeggen. Wat weten we eigenlijk precies van mannenvriendschappen van 150 jaar geleden? Weinig, kun je concluderen na het zien en lezen van Dear Friends, een boek vol foto's van Amerikaanse vrienden uit de beginjaren van de fotografie. Wie zijn die mannen die teder elkaars hand vasthouden op die bruinige, wazige foto's? Broers? Collega-goudzoekers? Mensen die elkaar uit een brandend huis gered hebben? Fuck buddies?

Alles kan, maar feit is dat wetenschapper David Deitcher vooral moet gissen naar het wie en waarom van zijn foto's. Zijn boek is de publieksversie van zijn vier jaar oude wetenschappelijke studie. Hij had het best nog wat publieksvriendelijker mogen maken: minder theoretisch gewauwel, meer foto's. Want de foto's zijn fascinerend schattig, en soms ook verbluffend tijdloos.

Deitcher moest soms de gekste omtrekkende bewegingen maken om de foto's voor publicatie los te peuteren bij verzamelaars, want o wee als ze in een 'gay context' geplaatst zouden worden. Is er blijkbaar toch echt iets veranderd sinds de negentiende eeuwse

heilstaat van president Abraham Lincoln (ook homo, of op zijn minst bi) waar vrienden gewoon hand in hand naar de dorpsfotograaf gingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden