Homo’s uit Iran mogen toch blijven

Homoseksuele asielzoekers uit Iran krijgen een verblijfsvergunning...

Van onze verslaggevers Theo Koelé en Michiel Kruijt

Volgens Verdonk blijkt uit een recente brief van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, die homoseksuele Iraniërs heeft geïnterviewd, dat deze groep ‘een verhoogd risico op mensenrechtenschendingen’ loopt.

In maart van dit jaar wilde de VVD-bewindsvrouw homoseksuele asielzoekers uit Iran nog terugsturen. In juli 2005 werden er in Iran twee tieners opgehangen. Volgens berichten van mensenrechtenorganisaties zou dat zijn gebeurd omdat zij homoseksueel waren. Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken twijfelde daaraan. Het departement schreef begin dit jaar in een zogeheten ambtsbericht dat de jongens volgens de Iraanse autoriteiten zijn geëxecuteerd vanwege beroving, kidnapping en verkrachting van een minderjarige.

Ook stond in het ambtsbericht, dat door Verdonk werd overgenomen, dat homo’s in Iran zonder problemen kunnen leven zolang zij hun geaardheid geheim houden. Partijen spraken om deze reden van een ‘krankzinnig besluit’. Zelfs Verdonks eigen partij, de VVD, noemde het onverstandig homo’s uit te zetten naar Iran, waar op homoseksuele geslachtsgemeenschap de doodstraf staat. Verdonk schortte toen de uitzetting tot 2 oktober op. Onder druk van de Kamer besloot zij ook terug te komen van haar besluit om christelijke asielzoekers uit te zetten. Minister Bot van Buitenlandse Zaken zegde een nieuw ambtsbericht toe, dat nu is gepubliceerd.

Hierin houdt de CDA-minister staande dat de ingewonnen informatie er niet op wijst dat de veroordelingen van de twee tieners ‘louter en alleen vanwege homoseksualiteit hebben plaatsgevonden’. Het nieuwe ambtsbericht maakt melding van berichten over problemen die homo’s in Iran ondervinden, maar spreekt daarover geen oordeel uit.

Niettemin maakt Verdonk het oordeel van Human Rights Watch tot het hare. Asielzoekers die kunnen aantonen dat zij uit Iran komen en homoseksueel zijn, krijgen een verblijfsvergunning, tenzij zij een strafblad hebben of in een ander lidstaat van de Europese Unie al asiel hebben aangevraagd. Zij hoeven niet langer aan te tonen dat zij bij terugkeer in Iran het risico lopen om te worden onderworpen aan een onmenselijke behandeling.

De Nederlandse belangenvereniging voor homoseksuelen COC spreekt van een ‘uitstekend besluit’ van Verdonk. Volgens het COC dreigde voor een tiental Iraanse asielzoekers uitzetting.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden