Homo's Tsjetsjenië ontvoerd en gemarteld. Human Rights Watch wil noodvisa

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch(HRW) roept westerse landen op noodvisa te verlenen aan homo's die in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië vervolgd worden. Volgens Boris Dittrich van HRW zijn de afgelopen maanden zo'n tweehonderd mannen opgepakt bij razzia's, en afgevoerd naar kazernes waar ze werden gemarteld. Ten minste drie mannen zouden zijn vermoord, anderen worden vermist.

Mensen demonstreren voor de Russische ambassade in Londen. Beeld ap

'Onze onderzoekers in Rusland hebben met doodsbange slachtoffers gesproken. Op Russisch grondgebied voelen ze zich nergens veilig', aldus Dittrich, directeur lhtb-rechten. 'De Tjetsjeense autoriteiten hebben agenten in heel Rusland. Ook moeten homo's vrezen voor eerwraak door familieleden.' Dittrich is de komende week in New York, waar hij onder meer bij de Verenigde Naties aandacht zal vragen voor het lot van Tsjetsjeense homo's.

Volgens Dittrich is niet meer dan een handjevol bedreigde homo's uit Tsjetsjenië erin geslaagd Rusland op eigen gelegenheid te verlaten. Daarom moeten de VS en Europese landen behulpzaam zijn, door op hun ambassades in Moskou visa 'op humanitaire gronden' te verstrekken.

'Ik doe dit werk al tien jaar, maar zulk grof en grootschalig geweld tegen homo's heb ik niet eerder gezien', aldus Dittrich. Bronnen van HRW hebben melding gemaakt van foltering en verkrachting met stokken en flessen. Ten overstaan van familieleden moeten de slachtoffers vervolgens bekennen dat ze homo zijn, en spijt betuigen. Dittrich zegt dat ten minste één van de vrijgelaten homo's door familieden om het leven is gebracht.

Beeld BELGAIMAGE

'In Tsjetsjenië bestaan geen homo's'

Tsetsjenië is een overwegend islamitische deelrepubliek van Rusland, die met harde hand geleid wordt door president Ramzan Kadyrov. Hij heeft gezegd dat er in Tsjetsjenië geen homo's bestaan. Mocht dat toch het geval zijn, dan weet hun familie wel raad met hen.

Volgens Dittrich kan de Russische president Vladimir Poetin een einde maken aan het geweld tegen homo's door zijn vazal Kadyrov tot de orde te roepen. Tot dusverre houdt het Kremlin zich evenwel op de vlakte. Een woordvoerder van Poetin zei vrijdag dat er 'geen betrouwbare informatie' is die de bevindingen van HRW en de krant Novaja Gazeta staaft.

De onafhankelijke Russische krant onthulde begin deze maand de jacht op homo's in Tsjetsjenië. Daarmee wekte het blad de woede van de Tsjetsjeense autoriteiten, islamitische geestelijken en clanleiders. Een minister eiste zaterdag excuses van de krant omdat die het gewaagd had te schrijven over 'de doodzonde van sodomie'. Novaja Gazeta is dan ook bezorgd over de veiligheid van de eigen medewerkers, blijkens een hoofdredactioneel commentaar. In 2006 werd een journaliste van het blad, Anna Politkovskaya, die schendingen van mensenrechten in Tsjetjenië aan de kaak stelde, onder nooit opgehelderde omstandigheden vermoord in Moskou.

Volgens het Kremlin heeft geen enkele (vermeende) homo aangifte gedaan van mishandeling in Tsjetsjenië. 'Logisch', zegt Dittrich, 'want wie een klacht indient, maakt zichzelf tot schietschijf.'

Belangenorganisatie COC organiseert woensdagavond bij het homomonument aan de Westermarkt in Amsterdam een protestbijeenkomst tegen de vervolging in Tsjetsjenië.

Demonstranten in München. Beeld ZUMA Press
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden