Homo's San Francisco nog wel even in de rij

Homoparen kunnen in San Francisco voorlopig naar hartelust blijven trouwen. Twee rechters hebben in twee afzonderlijke zaken geweigerd een onmiddellijk verbod af te kondigen....

De eerste rechter die dinsdag van conservatieve groeperingen het verzoek kreeg voorgelegd een einde te maken aan de stroom van huwelijkssluitingen tussen homo's, nam de zaak om procedurele redenen niet in behandeling en schoof het door naar vrijdag. De tweede rechter gaf het gemeentebestuur een keus: stop nu met het uitgeven van huwelijksverklaringen of kom de rechtbank uitleggen waarom homohuwelijken toegestaan moeten worden. Dat hoeft pas eind maart.

De conservatieve groeperingen die slechts het heteroseksuele huwelijk wettig erkend willen zien, hadden aangevoerd dat het homohuwelijk in strijd is met de Californische grondwet. Gouverneur Arnold Schwarzenegger sloot zich hierbij aan. Hij riep San Francisco woensdag op de wet van de staat te gehoorzamen. President Bush 'maakt zich zorgen', zei hij gisteren .

Maar de burgemeester van San Francisco verwelkomde de rechterlijke uitspraak en zei van geen wijken te willen weten. Gavin Newsom heeft vanaf het begin van zijn initiatief betoogd dat gelijke behandeling een voornamer grondwettelijke opdracht is dan de in 2000 ingevoerde regel dat het huwelijk uitsluitend een aangelegenheid is tussen man en vrouw. 'Het wordt een lange weg , maar ik ben vastbesloten.'

De advocaten van de conservatieve bewegingen waren niet uitsluitend teleurgesteld. Ze wezen op het feit dat geen van de rechterlijke uitspraken kan worden uitgelegd als instemming met het homohuwelijk. Vermoedelijk gaan ze snel in beroep bij het hof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden