NieuwsZuid-Korea

Homo’s duiken onder na nieuwe corona-uitbraak in nachtclubs van Seoul

Zuid-Korea leek het coronavirus onder controle te hebben, maar na honderd nieuwe besmettingen, onder meer via gay clubs, is het uitgaansleven opnieuw platgelegd. De homofobie grijpt zo sterk om zich heen dat seksuele minderheden zich niet durven te melden voor een test.

Het gebied rond een nachtclub in Seoul in het hippe district Itaewon wordt gedesinfecteerd nadat iemand die een nacht was gaan stappen besmet bleek te zijn met het coronavirus. Beeld Reuters

In februari kende Zuid-Korea een grote uitbraak in een kerkgemeenschap, maar door veel te testen, elke besmette persoon direct in quarantaine te zetten en vervolgens diens contacten na te pluizen en ook te testen, bleef de schade beperkt. In totaal eiste het virus 256 doden in het land; bijzonder weinig op een bevolking van vijftig miljoen.

Bovendien kwamen er  de laatste weken nauwelijks nieuwe besmettingen bij – en als dat al gebeurde, kwamen die van mensen die in het buitenland waren geweest. De verspreiding leek ingedamd, waarop de regering besloot dat de deur naar het normale leven wat verder open mocht. Eind april gingen cafés en clubs in Seoul open, al moesten gasten zich wel aan de deur registreren.

Gevreesde tweede golf

Twee weken later ging het toch weer mis. Een 29-jarige man werd positief getest op het virus en uit het contactonderzoek dat volgde, kwamen tientallen nieuwe gevallen aan het licht. De angst voor de gevreesde tweede golf was direct voelbaar. ‘Het is pas voorbij als het voorbij is’, waarschuwde de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zondag in een televisietoespraak.

Dit keer was het geen kerkganger die het virus in zijn gemeenschap had verspreid. Die 29-jarige man was in de nacht van vrijdag 1 op zaterdag 2 mei gaan stappen in Seoul en had vijf clubs bezocht. Kookmin Ilbo, een lokale evangelische krant, achterhaalde dat het gay clubs waren, waarna andere media op het verhaal doken, en namen, leeftijden en werkplaatsen van andere bezoekers publiceerden. 

Toen een andere besmette man in een lhbti-sauna bleek te zijn geweest, stond het halve land op zijn achterste benen. Zo werden op sociale media video’s van gay clubs gedeeld met de oproep geld te doneren om ‘deze walgelijke zaken te stoppen’, meldt The Guardian.

Doodsbang

Homoseksualiteit is niet strafbaar in Zuid-Korea, maar het is weinig verrassend dat veel lhbti’ers zich na deze uitbarsting verstopten en zich niet bij de overheid meldden voor het contactonderzoek. Ze zijn doodsbang dat hun geaardheid bij de hele buurt bekend zal worden.

Want dat contactonderzoek is bijzonder rigoureus: zodra is bevestigd dat iemand corona heeft, worden alle beschikbare data van zijn of haar telefoon en betaalpasjes gebruikt. Met beelden van straatcamera’s wordt vervolgens in kaart gebracht waar deze persoon is geweest en met wie er contact was. Die informatie wordt online gezet. Weliswaar zonder naam, maar zaken als leeftijd, geslacht, afkomst, waar iemand koffie heeft gedronken of boodschappen heeft gedaan zijn allemaal na te lezen. Met die informatie is een buurman, collega of klasgenoot gemakkelijk te herkennen.

Opvallend veel nachtclubbezoekers hebben dan ook niet gereageerd op telefoontjes van de autoriteiten, en dat bemoeilijkt het vervolg van het onderzoek. De burgemeester van Seoul heeft deze groep nu bezworen dat hun gegevens beschermd zullen worden, maar ook gedreigd met een boete als een test wordt geweigerd.

LEES VERDER: 

Een 61-jarige vrouw blijkt een ‘superbesmetter’ van geloofsgenoten te zijn. Ondanks griepverschijnselen weigerde zich te laten testen op corona, en ze verliet het ziekenhuis twee keer om naar de kerk te gaan.

Geen land test rigoureuzer op het coronavirus dan Zuid-Korea. Even tien minuutjes vanuit de auto, of direct nadat je uit een vliegtuig uit Europa stapt.

Wie positief test in Zuid-Korea, vindt zijn handel en wandel meteen terug op internet. Terecht, vinden veel Koreanen. Maar waarom de overheid zó veel moet delen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden