Homo's boos over uitspraken Naipaul

De Britse homoscene is verontwaardigd over uitspraken van de romancier Sir V.S. Naipaul die in een interview met de Litery Review de schrijver E.M....

Van onze correspondent Peter de Waard

De in Trinidad geboren, maar sinds 1950 in Engeland wonende Naipaul zegt dat Foster in de jaren twintig van de vorige eeuw het toenmalige India alleen bezocht om het met 'tuinknapen' te kunnen doen. Ook kraakt hij Fosters bekendste werk A Passage to India. 'Het is niet meer dan een leugenmysterie met maar één echte scene: het rare theepartijtje in het begin', aldus Naipaul. 'Voor de rest is het een vals boek, gewoon grote rotzooi.

'Maar Foster had natuurlijk zijn eigen redenen om naar India te gaan', vindt Naipaul. 'Hij is een homoseksueel. Hij kende een paar mensen uit de middle-class en een aantal jongens die hij wilde verleiden.'

Van Naipaul, die in 1971 de Booker Prize won voor zijn roman A Free State, zal binnenkort zijn nieuwe boek Hall of Life verschijnen. Daarnaast zal uitgever Picador al zijn andere romans in een herdruk uitbrengen.

Behalve Foster bekritiseert Naipaul in het augustusnummer van de Litery Review ook de econoom/schrijver Keynes. Keynes, die in tegenstelling tot Foster voor zijn homoseksualiteit uitkwam, zou volgens Naipaul zijn belangrijke positie aan de Universiteit van Cambridge hebben misbruikt voor seks met studenten.

Ook James Joyce - schrijver van Ulysses - wordt door Naipaul aangevallen. 'Ik kan Ulysses niet lezen. Het is geschreven door iemand die bezig was blind te worden. En werk van blinde mensen kan ik niet begrijpen.'

Naipaul - inmiddels 69 jaar - staat bekend om controversiële uitspraken. Vorig jaar beschuldigde hij premier Tony Blair ervan de Britse kunst om zeep te helpen. Maar met zijn opmerkingen over Foster en Keynes heeft hij de homoscene echt tegen zich in het harnas weten te jagen.

Peter Burton, hoofdredacteur van de Gay Times in Londen, noemde de aantijgingen van Naipaul 'bespottelijk'. 'Hij houdt absoluut geen rekening met de maatschappelijke vooroordelen tegen homoseksuelen in het begin van de vorige eeuw. In die periode bekommerden oudere invloedrijke mannen zich vaker om jonge jongens. Juist de jongeren hadden daar grote voordelen bij. Naipaul verdoemt deze homoseksuele generatie nu', aldus Burton.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden