Homo-priester wendt schisma in Britse kerk af

De homofiele priester Jeffrey John ziet af van zijn wijding tot nieuwe bisschop van de Engelse stad Reading. John maakte dat zondag bekend....

Van onze correspondent Peter de Waard

Niet alleen in Groot-Brittannië hadden negen bisschoppen zich verzet tegen de wijding van een homofiele priester tot bisschop, vooral ook in de Derde Wereld was er groot verzet gerezen.

De conservatieve anglicaanse gemeenschap in Nigeria - met zeventien miljoen gelovigen de grootste anglicaanse kerk ter wereld - had gedreigd zich van de Britse moederkerk af te scheiden.

Dr. Rowan Williams, de aartsbisschop van Canterbury, prees gisteren de 'waardigheid' en 'toegeeflijkheid' van John en benadrukte daarbij dat 'homoseksuelen welkom blijven als leden van de kerk', ondanks de 'onverkwikkelijke' commentaren over deze benoeming.

Jeffrey John heeft al 27 jaar een relatie met een man, maar heeft gezegd dat hij al jarenlang celibatair leeft. 'Volgens mijn inzichten maken de Bijbel en de kerkelijke traditie het mogelijk dat christenen relaties van dezelfde sekse accepteren, indien ze gebaseerd zijn op persoonlijke overtuiging en levenslange trouw', aldus John.

Hij wees erop dat naast de negen bisschoppen die de benoeming hadden afgewezen, ook acht bisschoppen hem hun steun hadden betuigd.

Dr. George Carey - Williams' voorganger als aartsbisschop van Canterbury - zei gisteren in een interview met een Britse zondagskrant dat hij in de jaren negentig ook willens en wetens twee priesters tot bisschop had gewijd die homoseksueel waren. 'Maar deze priesters hadden mij verzekerd strikt het celibaat te volgen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden