Homo-organisaties boos op Amsterdam

De gemeente Amsterdam loopt het risico te worden geconfronteerd met enkele forse schadeclaims van homo-organisaties nu de stad zich sinds vorige maand eigenaar noemt van de Gay Pride....

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

In juni blijkt Amsterdam zich bij het Benelux-Merkenbureau te hebben gemeld als eigenaar van ‘Gay Pride Amsterdam’. Het is een variant op ‘Amsterdam Pride’, de beschermde naam waaronder een groep particulieren al tien jaar de optocht en bijbehorende feesten organiseert.

Deze groep, Gay Business Amsterdam (GBA), trok zich eerder dit jaar terug voor de organisatie van de elfde editie, omdat de nieuwe veiligheidseisen van de gemeente niet waren te financieren.

Daarop kreeg een Amsterdamse horeca-exploitant, operend onder de naam Pro Gay, de vergunningen toegewezen. Ook kreeg hij een subsidie van een ton van Amsterdam Partners, een samenwerkingsverband van Amsterdam, Haarlem en Almere. De veiligheidseisen werden ook ineens minder streng: niet 1 bewaker op de 250 bezoekers (zoals van GBA werd geëist), maar 1 op 3000 bezoekers.

‘Wij zijn geschokt, wij zijn de rechthebbenden’, zegt GBA-woordvoerder Siep de Haan. Volgens zijn advocate Meena Kashyap is er sprake van kwade trouw van de gemeente. Zij wil zo snel mogelijk overleg met de Amsterdamse burgemeester Cohen.

Cohen is voorzitter van Amsterdam Partners. Vast staat dat GBA toekomstige Prides kan vergeten indien de manoeuvre van Amsterdam rechtsgeldig blijkt te zijn.

Een woordvoerder van Cohen bevestigt dat de gemeente de nieuwe eigenaar is van ‘de Amsterdam Pride. ‘Wij hebben die naam met opzet laten deponeren om te voorkomen dat handige zakenlui er met het evenement vandoor gaan.’

Frans Meulenberg, eigenaar van de Amsteltaveerne, is iets minder diplomatiek. Namens vier homobars procedeert hij tegen de gemeente omdat hij en zijn partners niet langer met de Gay Parade mogen meedoen. ‘Tien jaar lang hebben we gewerkt aan dit feest met meer dan 300 duizend bezoekers. Ik eis in ieder geval schadevergoeding voor de artiesten die ik al had gecontracteerd.’

Meulenberg eist alsnog een vergunning. ‘Anders gaan we gepeperde claims indienen.’ Tot dinsdagavond probeerde Meulenberg vergeefs contact te krijgen met het stadsbestuur. Hij won vorige week een eerste geding voor de voorzieningenrechter. De rechter bepaalde dat de gemeente ten onrechte Pro Gay had bevoordeeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden