Homo-ontmoetingsplek Ginkelse Zand mogelijk onterecht afgesloten

Had de gemeente Ede homo-ontmoetingsplek Ginkelse Zand langs de A12 afgelopen zomer zomaar mogen sluiten? Uit een brief van Rijkswaterstaat blijkt nu dat zij nooit toestemming heeft gegeven voor het kettingslot om het hek dat leidt naar de bossen waar bezoekers elkaar troffen voor seksuele handelingen. Saillant, want het hek is eigendom van Rijkswaterstaat.

Het slot op de poort bij Ginkelse Zand.Beeld Arie Kievit

Ginkelse Zand is een eenvoudige parkeerhaven aan de snelweg, geflankeerd door een bosrand. Ondanks het gebrek aan voorzieningen een populaire tussenstop. Bezoekers kwamen hier dan ook niet voor koffie of benzine, maar voor homoseksuele ontmoetingen in de bossen.

Volgens het COC en bezoekers had de plek een belangrijke functie in de bible belt, waar uitkomen voor je seksuele geaardheid vaak nog taboe is en homocafés ontbreken. 'Als ik er weg rij weet niemand van mijn probleempje en op deze manier kan ik mijn heteroleven voor de buitenwereld prima leven', schreef een bezoeker van Ginkelse Zand eerder aan de Volkskrant. 'Iedereen blij, geen scheidingen, halve gezinnen, enzovoort.'

Nachtelijke activiteiten

Eind juli werd de toegang tot het bos echter plotseling geblokkeerd door een ijzeren ketting om het hek in het wildraster. De gemeente Ede zei dat de cruisende homo's te veel overlast gaven. Bovendien zouden volgens de boswachter nachtelijke activiteiten het wild verstoren in deze 'natuurcorridor'.

De gemeente beweerde dat Rijkswaterstaat, eigenaar van het hek, toestemming had gegeven voor het afsluiten ervan. Maar een Arnhemmer die daarop een klacht indiende bij Rijkswaterstaat, ontving afgelopen week een brief waarin de instantie schrijft nooit te hebben ingestemd met sluiting van het hek. 'Het geplaatste hekwerk heeft geen mens kerende, maar een wild kerende functie', aldus Rijkswaterstaat. Een woordvoerster van de gemeente Ede: 'Wij hebben uit gesprekken met Rijkswaterstaat afgeleid dat er geen bezwaar was tegen het sluiten van het hek, maar dat berustte kennelijk op miscommunicatie.'

En was er eigenlijk wel overlast? Anthony Mathijsen van Platform Keelbos, een stichting die opkomt voor gebruikers van homo-ontmoetingsplaatsen, vroeg de burgemeester om de klachten te concretiseren. 'Zijn er criteria voor vastgesteld? Is de overlast objectief gemonitord?', wilde Mathijsen weten. Omdat antwoord uitbleef, deed de stichting een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur om de klachten te kunnen inzien. Bij de gemeente Ede kwamen drie documenten boven water, allen ruim vier jaar oud: een verslag van een gesprek met omwonenden waarin wordt geklaagd over rondzwervend vuil en confrontaties met seksende stellen, en twee losse klachten afkomstig van dezelfde persoon.

Juridische munitie

Mathijsen, die in de loop der jaren nogal wat juridische munitie verzamelde in de strijd voor homo-ontmoetingsplekken, betwijfelt of die achterhaalde informatie uit 2012 voldoende is om het besluit van de gemeente te laten standhouden voor de rechter. 'Bovendien is hier mogelijk sprake van een openbare weg. Die mag je niet zomaar afsluiten, daarvoor is een wegonttrekkingsbesluit nodig.'

Het Platform Keelbos heeft begin januari een gesprek met Rijkswaterstaat en de gemeente Ede over de gang van zaken. De gemeente ziet vooralsnog geen reden om de bossen bij Ginkelse Zand weer toegankelijk te maken vanaf de parkeerplaats, zegt de woordvoerster. Als dat zo blijft, zegt Mathijsen, stapt Platform Keelbos naar de rechter om te eisen dat de ketting alsnog van het hek gaat.

Lees ook

Cruiseplek gesloten: 'Ik heb de leeftijd niet meer om uit te gaan'
De teleurstelling is groot na het sluiten van Ginkelse Zand, ontmoetingsplaats voor homoseksuele contacten. De plek heeft een belangrijke sociale functie. Lees hier de reportage. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden