Hommeles bij NRC: 'de krant is geen pinautomaat'

Het conflict over het 'superdividend' van 12,5 miljoen euro voor de NRC Media-eigenaren Egeria en Derk Sauer is dinsdag uit de hand gelopen. Volgens de ondernemingsraad is uit onderzoek gebleken dat de miljoenenuitkering strijdig is met de afspraken die drie jaar geleden zijn gemaakt bij de overname van de uitgever van NRC Hansdelsblad en nrc.next.

AMSTERDAM - De directie, onder wie hoofdredacteur Peter Vandermeersch, zou onjuiste informatie hebben verstrekt. Bovendien zou de directie als 'spreekbuis van eigenaar Egeria' van de afspraken af willen. 'Dat is absurd en schrikbarend.'


Dit stelde de ondernemingsraad dinsdag in een verklaring aan het personeel na een jaar lang onderzoek en overleg over de rechtmatigheid van het superdividend. De uitkering van twee keer de jaarwinst van NRC Media aan de investeringsmaatschappij Egeria en mediaondernemer Sauer leidde vorig jaar tot grote ophef, omdat tegelijkertijd medewerkers ontslagen werden en krantenbedrijven moeilijke tijden beleven. Uit het onafhankelijk onderzoek is gebleken dat met de uitkering van de miljoenen afspraken over de solvabiliteit van het bedrijf zijn geschonden. Verder zouden de miljoenen op verzoek van Egeria al zijn uitgekeerd voordat de commissarissen toestemming hadden gegeven. Voor de uitkering bestond 'geen zakelijke en financiële grondslag'.


Volgens voorzitter Hubert Smeets van de ondernemingsraad roept de hele gang van zaken 'het beeld op van wanbeleid dat herinnert aan de tijd van Apax'. NRC Handelsblad maakte eerder deel uit van PCM, de uitgever die geplunderd en met schulden overladen werd achtergelaten door het Britse opkoopfonds Apax. De Ondernemingskamer stelde later wanbeleid vast.


Volgens Smeets is het zaak dat kranten zich niet opnieuw laten gebruiken 'als pinautomaat'. De 'greep in de kas' van de eigenaren moet volgens de OR-voorzitter ongedaan worden gemaakt. Er moeten in elk geval zoveel miljoenen worden teruggestort dat weer aan de financiële afspraken wordt voldaan. Ook moet voorkomen worden dat nog eens zonder overleg dividend kan worden uitgekeerd. De OR stapt desnoods naar de rechter om dat voor elkaar te krijgen.


De directie meldde in een verklaring aan het personeel dat het gaat om geld dat door Egeria zelf eerst in het bedrijf is gestoken. Bovendien is NRC Media 'kerngezond'. Wel zijn de solvabiliteitsafspraken 'net niet' gehaald en zijn er helaas 'gaandeweg misverstanden ontstaan' over het dividend. In een tweede verklaring later op de dag werd ontkend dat de oude afspraken over financiële voorzichtigheid zijn losgelaten. Die staan nog steeds overeind en daar zullen de eigenaren ook op gewezen worden, stelt de directie, die verder meldt dat voorzitter Mark Kranenburg van de redactieraad gaat bemiddelen in het conflict. Diezelfde redactieraad zegt 'verbaasd en verontrust' te zijn over de meningsverschillen en slordigheden rond het dividend.


Volgens Smeets is het nu aan de directie om eigenaar Egeria en de commissarissen zo ver te krijgen weer aan de oude financiële afspraken te voldoen. Tot nu toe bleef de directie, inclusief Vandermeersch, achter de uitkering van het superdividend aan Egeria en Sauer staan. Mede-eigenaar Derk Sauer niet. Hij wees de kritiek op het superdividend destijds als 'kabaal' af, maar kwam daar het afgelopen weekeinde in een interview met de Volkskrant op terug. 'Ik vond het standpunt van Egeria gerechtvaardigd, maar had, achteraf bekeken, een ander standpunt in moeten nemen: dit moeten we niet willen. En áls het al zou gebeuren, moeten we het veel beter uitleggen', aldus Sauer.


Onlangs werd bekend dat Sauer terug is getreden als president-commissaris van NRC Media, naar eigen zeggen vanwege drukke werkzaamheden in Rusland, niet door een conflict met Egeria. Dat heeft twee nieuwe commissarissen benoemd. Volgens de ondernemingsraad schuren ook die benoemingen met afspraken ten tijde van de overname. Toen werd geregeld dat de diverse aandeelhouders elkaar in evenwicht zouden houden. Bij stakende stemmen zou de werknemerscommissaris de doorslag geven. Door de nieuwe Egeria-benoemingen stelt die afspraak weinig meer voor.


De onrust bij NRC Media over die 'coup' is groot omdat Egeria volgens ingewijden bezig is het bedrijf weer te verkopen.


Overname NRC brengt Egeria weinig plezier

Egeria lijkt nog weinig plezier te hebben beleefd aan zijn prestigieuze aanwinst NRC Media. De door Peter Visser samen met de familie Brenninkmeijer opgerichte investeringsmaatschappij nam het bedrijf achter NRC Handelsblad en nrc.next begin 2010 voor een kleine 70 miljoen euro over van de Persgroep, de uitgever van onder meer de Volkskrant. De aankoop werd samen gedaan met de tv-zender Het Gesprek. Die kreeg 20 procent van de aandelen, maar ging na een paar maanden al failliet. Alleen Derk Sauer bleef over, met 9 procent, waardoor Egeria nog eens de portemonnee moest trekken. Niet veel later zette Sauer hoofdredacteur Birgit Donker en de uitgever aan de kant die een conflict hadden over de exploitatie van het NRC-merk. Met het 'superdividend' wilde Egeria naar eigen zeggen een overbodig geworden deel van de buffers terughalen, maar ook daarover is dus heibel. Wel rapporteerde NRC Media onlangs tegen alle trends in meer winst (5,5 miljoen euro) over 2012. Die blijft in het bedrijf en wordt niet als dividend uitgekeerd. Ook ging onlangs het café-restaurant van NRC open, op de nieuwe locatie van de uitgever en Egeria-investering aan het A'damse Rokin.


Meer dan 500 banen weg bij Wegener

In 2015 zullen opnieuw banen verdwijnen bij dagbladen die eigendom zijn van uitgever Wegener, blijkt uit een persbericht. De raad van bestuur van Wegener kondigt daarin een 'majeur programma' aan om kosten te reduceren en innovatie te stimuleren.


Op basis van bronnen rond Wegener en Media Groep Limburg (MGL) meldt Dagblad De Limburger dat één vijfde van het personeelsbestand zal worden geschrapt, wat neerkomt op 525 tot 545 arbeidsplaatsen. De reorganisatie is nodig vanwege sterk gedaalde advertentie-inkomsten en teruglopende oplagen. 'Het is een fors programma', aldus een woordvoerder. Het nieuwe plan is een vervolg op de Digital First-strategie die vorig jaar werd aangekondigd. In februari 2012 maakte Wegener bekend 300 tot 350 banen te zullen schrappen als gevolg van de nadruk op digitale media. Ook maakte het bedrijf destijds bekend tussen 2012 en 2014 de kosten met 50 miljoen euro te willen verlagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden