Homeopathisch wrijfmiddel inzet geding

Een ietwat achteloos neergeschreven zinnetje in een artikel over een wettelijke regeling voor homeopathische medicijnen heeft dinsdag voor de president van de Amsterdamse rechtbank geleid tot een confrontatie tussen de Vereniging tegen de Kwakzalverij en de fabrikant van homeopathische geneesmiddelen VSM te Alkmaar....

Van onze verslaggever

Gerbrand Feenstra

AMSTERDAM

In het beklaagdenbankje zat SRL-gelei, een wrijfmiddel tegen spier- en gewrichtspijn, dat voor VSM een van de belangrijkste produkten is. Het bedrijf haalt 20 tot 25 procent van de omzet uit de verkoop van SRL-gelei. Het middel heeft in Nederland een marktaandeel van bijna 50 procent.

Juist dit succesprodukt van VSM was vier maanden geleden door de bestuursleden C. Renckens en H. de Vries van de Vereniging tegen de Kwakzalverij op de hak genomen als voorbeeld van de 'volstrekt onwerkzame en nutteloze homeopathica'. Een 'dubieus' produkt 'waarvan de Symphytum-component in dierproeven kankerverwekkend is gebleken', schreven ze op 11 november in het apothekersorgaan Pharmaceutisch Weekblad over SRL-gelei.

VSM, dat zichzelf beschouwt als 'voortrekker' op het gebied van de kwaliteitsbewaking van homeopathische geneesmiddelen ('Vertrouw op homeopathie, vertrouw op VSM'), wilde die aantijging niet over zijn kant laten gaan.

In een kort geding vorderde het Alkmaarse bedrijf dinsdag rectificatie van de beweringen over SRL-gelei. Bovendien eiste het bedrijf een voorschot van vijftigduizend gulden als vergoeding voor de geleden schade.

Daarin was nog niet de omzetderving berekend. Tijdens het geding bleek dat VSM in januari van dit jaar twintigduizend tubes SRL-gelei minder heeft verkocht dan in december 1994. Een groot deel van de schade bestond uit de kosten van vier mailings die het bedrijf na het artikel van Renckens en De Vries heeft moeten rondsturen om alle vragen en misverstanden over SRL-gelei uit de weg te ruimen.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij voerde dinsdag aan dat zij niet heeft beweerd dat SRL-gelei bij normaal gebruik in alle gevallen kankerverwekkend zou zijn. Kern van het geding voor de vereniging bleek dat het nut van homeopathische geneesmiddelen niet bewezen is, casu quo niet bewezen kan worden.

Daarom kan er ook geen sprake zijn van een afweging van de schadelijkheid van SRL-gelei tegen de baat die gebruikers ervan zeggen te ondervinden. In de woorden van het verenigingslid prof. dr H. Timmermans, die farmacoloog is aan de Vrije Universiteit: 'Als een middel geen nut heeft, moet het risico ervan nul zijn. Pas als het wel nut heeft, kan een afweging van de risico's plaatsvinden.'

De Vereniging tegen de Kwakzalverij wees er verder op dat SRL-gelei strikt genomen geen homeopathisch preparaat is, maar gewoon een kruidengeneesmiddel.

VSM voerde onder meer aan dat uit een zogenoemde pilot-study en uit een eerste analyse van een onderzoek in Engeland is gebleken dat SRL-gelei even werkzaam, zo niet beter is als een officieel geregistreerd geneesmiddel tegen pijnlijke gewrichtsslijtage. 'Dat SRL-gelei onwerkzaam is, wordt hiermee weerlegd', aldus de VSM-advocaat.

Rechtbankpresident mr U. Bentinck betwijfelde of de Vereniging tegen de Kwakzalverij daadwerkelijk heeft beweerd dat SRL-gelei kankerverwekkend is, zoals VSM in het kort geding stelde.

De rechter zal uitspraak doen op 23 maart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.