Homeopaten trekken naar Afrika

Homeopathie rukt op in ontwikkelingslanden. Westerse homeopaten trekken naar Afrika en beweren dat ze daar met homeopathische middelen dodelijke ziekten als aids en malaria kunnen bestrijden. Ze krijgen daarbij zelfs steun van wereldgezondheidsorganisatie WHO.

AMSTERDAM - Dat schrijft de Vereniging tegen de Kwakzalverij deze maand in het vakblad Tropical Medicine and International Health. Aanleiding voor de verontrusting is het eerste pan-Afrikaanse congres van homeopaten dat vorig jaar is gehouden in Kenia. Ook Nederlandse homeopaten waren daarbij aanwezig.


'We krijgen de indruk dat steeds meer homeopaten in Afrika aan de slag gaan, zegt klinisch farmacoloog Thomas Dorlo (Universiteit Utrecht), een van de auteurs van het artikel. Zij zijn vooral actief in gebieden waar de traditionele Afrikaanse geneeskunst de enige vorm van zorg is. In de landen ten zuiden van de Sahara is 80 procent van de bevolking nog afhankelijk van die traditionele zorg.


Dorlo: 'Dat is natuurlijk treurig en daarom moeten we in Afrika streven naar betere toegang tot de reguliere gezondheidszorg. Maar nu komen daar homeopaten en die doen het voorkomen alsof zij ook een soort traditionele geneeskunst beoefenen, maar dan de westerse variant. Daarmee winnen ze het vertrouwen van de bevolking.'


Dat is volgens Dorlo een grote bedreiging voor effectieve gezondheidszorg. De organisatie Homeopathy for Health in Africa, opgericht door een Britse arts, beweert bijvoorbeeld dat met extreme verdunningen van stoffen hiv- en aids-patiënten kunnen worden geholpen. De Nederlandse tak van de internationale organisatie Homeopaten zonder Grenzen heeft het op haar website niet over aids maar schrijft wel dat malaria en andere chronische ziekten met de alternatieve geneeswijze kunnen worden bestreden.


Kees Dam, lid van Homeopaten zonder Grenzen zegt dat zijn organisatie projecten heeft in gebieden waar de bevolking verstoken is van reguliere medische zorg. 'Wij leiden lokale homeopathische hulpverleners op zodat ze in staat zijn om eenvoudige klachten, zoals koorts, diarree en hoest, homeopatisch te behandelen. Homeopathie doet dit door het versterken van het eigen immuunsysteem.'


De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft geen moeite met die alternatieve behandelwijzen. Dat geeft de homeopaten een stevige wind in de rug, meent Dorlo. De WHO is voorstander van samenwerking tussen traditionele en moderne geneeskunde en schaart de alternatieve (westerse) behandelwijzen onder die traditionele poot.


Voor het effect van homeopathie bestaat geen enkel bewijs. Vakblad The Lancet publiceerde een aantal jaren geleden een analyse van alle onderzoeken naar homeopathie en concludeerde dat homeopathie net zo effectief is als een placebo. Volgens Dam doet het bewijs voor de homeopathie doet niet onder voor het bewijs van de reguliere geneeskunde.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden