Homeland

Wát een seizoen is seizoen 2 van Homeland: de schrijvers zijn er meesterlijk in geslaagd de zaken volledig op hun kop te zetten.

In Amerika werd afgelopen week eindelijk de eerste aflevering van het derde seizoen uitgezonden. Gestaalde fans weten de weg daarheen wel te vinden, de rest moet het voorlopig doen met het tweede seizoen van Homeland dat afgelopen maand op dvd en blu-ray verscheen. En wat een seizoen was dat. (Vanaf hier volgen onvermijdelijk spoilers, dus wie Homeland nog niet heeft gezien en optimaal wil genieten, stopt met lezen.)


Het duurt niet lang voordat Carrie, die het eerste seizoen afsloot als psychiatrisch patiënt, terug is in de gelederen van de CIA. De dienst kan eenvoudigweg niet zonder haar, in de jacht op Abur Nazir, die naarmate het seizoen vordert dichter- en dichterbij komt. De romance met Nicholas Brody, die andere hoofdpersoon uit seizoen 1, ontwikkelt zich evenzo in een richting die de serie definitief lijkt te zullen beëindigen.


Misschien nog wel beter dan in seizoen 1 weten de schrijvers de kijker ver voor te blijven. De bochten waarin Brody zich moet wringen in het verloop van de twaalf afleveringen, zijn onvoorstelbaar. De elkaar naar het leven staande opdrachtgevers die hij tevreden moet stellen maken het hem steeds moeilijker en dan ziet hij onvermijdelijk ook nog zijn gezin van zich verwijderen. Maar als gezegd slagen de scenarioschrijvers er telkens in iedereen voor te blijven en de verhaallijnen overtuigend kloppend te houden.


Dat alle betrokkenen daarmee voor verrassingen kwamen te staan, vertelt hoofdrolspeler Damian Lewis (Brody) in een van de extra's. Hij vreesde op een gegeven moment tijdens de opnamen zelfs voor het voortbestaan van zijn personage. (Aan de serie wordt nog volop geschreven wanneer de opnamen aan de gang zijn.) Toen eenmaal bekend werd dat er een volgend seizoen zou komen, was het aan de schrijvers te bepalen wie zou gaan afvallen. Want een ijzeren dramawet zegt dat je in dat soort gevallen afscheid moet nemen van één of meerdere belangrijke personages. Anders kun je geen nieuwe introduceren en dat is essentieel voor vervolgsucces.


De schrijvers erkennen dat ze even overwogen hebben Brody te laten verdwijnen (lees: omkomen). Maar ze hebben het niet gedaan. Wel bedachten ze een spectaculaire laatste aflevering. Daarin slaat de Grote Tegenstander, hoewel overleden, toe op een manier die je ouderwets doet opveren uit je stoel en die herinneringen oproept aan de zwaarste terreuraanslagen waarmee Amerika recentelijk te maken heeft gehad. Uit vrees voor nieuwsgierigen - en daaruit voortkomend gelek op internet - verplaatsten ze zelfs de opnamelocatie waar het verwoeste gebouw opgetuigd werd.


Homeland blijft onverminderd populair, hoewel de serie onlangs van de 11 nominaties bij de Primetime Emmy's er slechts 3 won (tegen vorig jaar 6 uit 9). Maar daar zaten wel twee belangrijke bij: die voor Claire Danes (vrouwelijke hoofdrol Carrie) en die voor de schrijvers. Die laatsten zijn er dan ook op meesterlijke wijze in geslaagd de zaken volledig op zijn kop te zetten bij het scheiden van de markt. Was in seizoen 1 alleen Carrie overtuigd van de slechtheid van Nicholas Brody, aan het eind van seizoen 2 is zij de enige die gelooft in zijn onschuld, na het bloedbad dat is aangericht.


Zodat uiteindelijk de allerspannendste momenten op de dvd slechts 1 minuut en 40 seconden beslaan: zo kort slechts duurt de glimp die ons gegund wordt op het derde seizoen. Brody passeert in een open jeep een patrouille ergens in een Zuid-Amerikaanse jungle, wat eindigt in een schietpartij waarbij Brody niet ver van zijn hart geraakt wordt. Kom maar door met dat derde seizoen.


Homeland seizoen 2

12 afleveringen, weinig en weinig bijzondere extra's


Distributeur: 20th Century Fox Home Entertainment.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden