Interview

Holthuizen: 'Nagel op de achtergrond, dat lukte tot kerst'

In één week tijd verloor 50Plus z'n politiek leider én z'n partijvoorzitter, Willem Holthuizen. Die laatste waarschuwt nu: 'Er is een structureel bestuursprobleem in de partij. Een probleem dat niet zomaar is opgelost, want het heet Jan Nagel.'

Scheidend voorzitter Jan Nagel (L) overhandigt symbolisch de voorzittershamer aan de nieuwe voorzitter Willem Holthuizen tijdens het partijcongres van de 50PLUS-partij. Beeld anp

'Ik ben er verbijsterd over. Ik snap het niet. Twintig jaar ben ik vertrouwd geweest met Jan Nagel. Bevriend. We zaten bij elkaar op oudejaarsavond. Ik begrijp niet waarom hij mij heeft laten vallen. Dat is de verdrietige kant van dit verhaal.'

Willem Holthuizen, tot afgelopen weekend de voorzitter van 50Plus, heeft anderhalf uur met ferme stem zitten vertellen. Hij praat als de bestuurder die hij is. Burgemeester van Stad Delden was hij, en nog veel langer van Bussum. Zijn zinnen beginnen met een hoofdletter en lopen in een rechte lijn door naar een punt.

Totdat hij vertelt dat er niet alleen sprake is van een breuk in een politieke partij, maar ook in zijn privéleven. Met het opstappen van Willem Holthuizen, voorzitter van 50Plus, eindigt een jarenlange vriendschap met Jan Nagel, oprichter van 50Plus.

'Een rimpelingetje'
Een rimpelingetje, daarmee deed - toen nog - partijleider Henk Krol het vertrek van het belangrijkste deel van het bestuur zondag af. De beroering was ontstaan nadat het hoofdbestuur had besloten dat het paar Schouw-Hernández niet meer welkom was bij 50Plus. Zij begonnen tegen de wil van het bestuur in de lokale ouderenbeweging Ouderen Politiek Actief (OPA), die in maart in veel gemeenten wil meedoen aan de raadsverkiezingen.

 
Ik begrijp niet waarom hij mij heeft laten vallen. Dat is de verdrietige kant van dit verhaal
Willem Holthuizen Beeld anp

Dat ging Holthuizen en een deel van zijn bestuur te ver. Maar toen het royement van Schouw en Hernández bekend werd, kwamen enkele provinciale afdelingen in opstand en kreeg Holthuizen te maken met de oprichter van de partij: senator Jan Nagel. De oud-Pvda'er, brein achter eerdere protestpartijen als Leefbaar Hilversum en Leefbaar Nederland, greep in. De uitkomst: Holthuizen en twee andere bestuurders zijn weg, Schouw en Hernández krijgen een herkansing.

Dat is géén rimpelingetje, benadrukt Holthuizen daags nadat hij is afgetreden. 'De fundamentele fout in onze partij is dat de politiek een te grote invloed heeft gehouden op het bestuur', analyseert Holthuizen vanuit zijn huis in Heemstede. Onder de oppervlakte gaat een lange machtsstrijd schuil tussen voorzitter Holthuizen en oprichter Nagel.

'Toen Jan Nagel de voorzittershamer aan mij overdroeg, vorig jaar november, beloofde hij dat hij op de achtergrond zou blijven. Dat lukte ongeveer tot na Kerstmis. Toen begon het. Adviezen geven aan de partij is niet gek. Maar als je een gezellige lunch hebt met z'n tweeën of met de vrouwen erbij, en vooraf krijg je een boodschappenbriefje met wat er moet gebeuren, dan zijn dat ongewenste manoeuvres uit de politieke hoek.

Vandaag in de Volkskrant: Nagel heeft onvoldoende zijn kind los kunnen laten en het zelfstandig laten lopen

Henk Krol (links) en Jan Nagel proosten op verkiezingsuitslag Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.