Holocaustpensioen voor overlevenden Amsterdams getto

Duitsland breidt de pensioenregelingen voor Nederlandse overlevenden van de Holocaust uit. Wie tijdens de Tweede Wereldoorlog zogeheten 'ongedwongen werk' verrichte in het Joodse getto van Amsterdam, krijgt een uitkering. Dat maakte Irgoen Olei Holland, de Nederlandse immigrantenvereniging in Israël, bekend.

Redactie

Tot nu toe betaalde Duitsland alleen pensioenen aan ex-dwangarbeiders. De hoogte van het gettopensioen is gering. Ter indicatie wordt een bedrag genoemd van 20 euro per maand voor elk jaar dat is gewerkt. 'Wij merken dat het mensen in de eerste plaats gaat om de erkenning van hun geschiedenis. De financiële kant vinden ze vaak minder belangrijk', zegt Hans Vuijsje, directeur van de stichting Joods Maatschappelijk Werk.

Er zijn nog zo'n 8000 Nederlandse Holocaustoverlevenden in leven. Ongeveer 1200 van hen wonen tegenwoordig in Israël. Hoeveel mensen recht hebben op het gettopensioen is nog niet bekend. Mensen die het pensioen aanvragen, moeten bewijzen dat ze voor het werk in het getto een beloning kregen, zoals geld of voedsel. Dat blijkt vaak lastig. 'Het verschil tussen ongedwongen en gedwongen werk is niet eenvoudig te bewijzen. Veel bewijsmateriaal is verloren gegaan. En de groep om wie het gaat is meestal hoogbejaard', legt Vuijsje uit. Onder bepaalde voorwaarden komen ook nabestaanden voor het gettopensioen in aanmerking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden