Holocaustontkenner begint toernee

De Britse holocaustontkenner David Irving is in Polen aan zijn Wolvennest-toernee begonnen. Als gids van een groep Britse en Amerikaanse toeristen is de omstreden historicus van plan een bezoek te brengen aan plaatsen die verband houden met de holocaust.

De toernee van Irving is genoemd naar de Wolfsschanze-bunker in Noord-Polen, waar in 1944 een mislukte aanslag op Hitler gepleegd werd. Verder staan ook een bezoek aan het gewezen getto van Warschau en aan het vernietingskamp Treblinka op het programma, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog 900 duizend joden vermoord werden. Treblinka is een van de favoriete kampen van revisionisten, omdat er weinig sporen van de holocaust te zien zijn. Voor hun vertrek wisten de Duitsers de gaskamers deskundig te vernietigen.

¿Auschwitz een Disneyland¿

Of Auschwitz ook op het programma staat, is onduidelijk. Vorige week noemde Irving in een Britse krant het bekendste vernietigingkamp een geldmachine. Hij verweet de Poolse regering door de reconstructie van Auschwitz een Disneyland gemaakt te hebben.

Over de deelnemers aan zijn toernee is al even weinig bekend. De 72-jarige historicus omschreef hen maandag als ‘geschiedenisliefhebbers’. Voor hun ‘onvergetelijke’ achtdaagse reis met Irving als gids moesten ze ten minste 2650 dollar (2000 euro) neertellen. De belangstelling was er niet minder om. Voor 2012 is al een nieuwe toernee gepland.

Gevangenisstraf

In februari 2006 werd Irving door een Oostenrijkse rechtbank tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het ontkennen van de holocaust. Hij had onder meer beweerd dat de gaskamers van Auschwitz na de oorlog door de Polen gebouwd werden en dat de concentratiekampgevangenen alleen aan tyfus overleden. Ook zou de holocaust zonder medeweten van Hitler begonnen zijn. In 2000 was Irving voor gelijksoortige uitspraken al door een Britse rechtbank veroordeeld.

Sinds zijn vervroegde vrijlating is Irving voorzichtiger geworden met zijn uitspraken. Twee weken geleden ontkende hij een holocaustontkenner te zijn. Aan de Britse Daily Mail verklaarde hij in een interview dat er geen twijfel over bestaat dat de nazi’s in concentratiekampen miljoenen mensen vermoordden. Maar dat belette hem dus niet om in afwachting van zijn bezoek aan Polen omstreden uitspraken te doen over Auschwitz.

Irving moet oppassen wat hij zegt. Liegen over de holocaust is strafbaar in Polen. In 2007 werd hij tijdens een eerder bezoek uit de boekenbeurs van Warschau gezet. Antifascistische organisaties hebben de Poolse autoriteiten opgeroepen de omstreden historicus het land uit te zetten.

David Irving (Reuters)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.