Holmes in slakkegang

Wanneer Sir Conan Doyle zijn Sherlock Holmes een zelfde slakkegang had opgelegd als Keith Oatley de 'zijne' doet, dan waren er op 221B Baker Street bedroevend weinig misdaden opgelost....

The Case of Emily V. is als een afkoelende kaasfondu waarvan de draden steeds taaier en langer worden. Neem bijvoorbeeld de hoofdpersoon, Emily Vincent. Zelden eerder heb ik iemand zo vaak - en tot vervelens toe - zien wegzinken in zelfbeklag. Wanneer ze voor de pak-weg vijftigste keer overweegt zich bij de politie aan te geven (en dat uiteraard wéér niet doet), ben je als lezer geneigd het boek in stukken te rijten.

Sherlock Holmes en Sigmund Freud samen in één boek - het is niet eens origineel. Maar, probeert Oatley in zijn voorwoord de kritiek voor te zijn, The Seven Per-Cent Solution van Nicholas Meyer was fictie, 'this book did actually happen'. Wat verwijzigingen naar Freud's geschriften en een slothoofdstukje van een doctor moeten die boodschap tot een serieuze maken.

Holmes ontmoet door bemiddeling van zijn biograaf Watson in Wenen Freud, en beide beroemdheden blijken met dezelfde zaak, die van Emily V. en haar verongelukte (vermoorde?) voogd, bezig te zijn. Omdat de lezer al snel weet dat deze voogd jarenlang niet van Emily kon afblijven, maar desondanks per ongeluk in een ravijn verdween, is de spanning minimaal.

Daarentegen krijgt Emily V., die inmiddels een lesbische relatie is aangegaan, de kans in haar dagboeken oeverloos haar lot te betreuren. Wat Watson aansteekt; ook die wordt geleidelijk de langdradigheid zelve. Doyle draait zich gegarandeerd om in zijn graf. FvS

Keith Oatley: The Case of Emily V.

Minerva, import Van Ditmar; ¿ 27,-.

ISBN 0 7493 9642 3.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden